Sklenák se stal šéfem poslaneckého klubu ČSSD

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
Aktualizováno 19. 11. 2013 13:44
Rozhodnuto: Sklenák se stal šéfem poslaneckého klubu ČSSD
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předsedou poslaneckého klubu sociální demokracie se stal Roman Sklenák. Dostal 40 ze 46 hlasů.

Ve funkci tak vystřídá Jeronýma Tejce, který byl již sice těsně po volbách zvolen, když v hlasování porazil Jana Hamáčka, ale kvůli zapírání povolební schůzky s Milošem Zemanem v Lánech se postu zase vzdal.

"Jsem přesvědčen, že Roman Sklenák může být dobrým předsedou klubu, také jsem jej podpořil a myslím, že i proto získal čtyřicet hlasů, což je podle mého názoru docela silný mandát," komentoval volbu Sklenákův předchůdce Jeroným Tejc.

"Teď už to můžu říct: patřil jsem k těm, kteří Romana Sklenáka považovali za vhodného adepta. Teď po zvolení mu tím už snad neublížím," dodal Tejc s tím, že on sám ho volil.

Ani Jan Hamáček se tentokrát už o funkci předsedy klubu znovu neucházel. Jednak je stínovým ministrem obrany, jednak se o něm spekuluje jako o možném předsedovi Sněmovny.

Sociální demokracie proto hledala jinou osobnost, která by byla přijatelná pro obě ještě nedávno otevřeně soupeřící křídla ve straně. Už dopředu se víceméně shodla na stínovém ministru práce Sklenákovi.

Začnou konečně jednání o orgánech Sněmovny

Roman Sklenák, který je zároveň adeptem na post ministra práce jako člen stínové vlády ČSSD, po zvolení předsedou poslanců prohlásil, že to neznamená stopku pro ministerské křeslo: "Já bych nevylučoval žádnou variantu v tomto směru. Jednání o ministerstvech a personálním obsazení neprobíhá."

"Chci na zítřek nebo čtvrtek se domluvit na schůzce s předsedy ostatních poslaneckých klubů a domluvit se na krocích, které jsou nutné k první schůzi Poslanecké sněmovny," dodal Sklenák.

Jednání budou i tak obtížná, protože vrcholné reprezentace stran budoucí možné trojkoalice ještě nedospěly ani k dohodě, která ze stran - zda ČSSD, nebo Babišovo ANO - by měla dostat post předsedy dolní parlamentní komory. Nárokují si je zatím obě strany.

"To je jedna věc, ale na úvodní schůzi je třeba mít nominace třeba do volební komise, do mandátového a imunitního výboru, který musí ihned zasednout. Na těchto věcech se určitě můžeme domluvit," dodal nový předseda sociálně demokratických poslanců.

Bez protikandidáta

Romana Sklenáka zvolili za svého předsedu poslanci ČSSD hladce a rychle. Avizovaný protikandidát Roman Váňa se po poradě se šéfem strany Bohuslavem Sobotkou rozhodl, že kandidovat nebude.

"Pan předseda mě poprosil o podporu pro kolegu Sklenáka, takže mu vyhovím po poradě s kolegy z Olomouckého kraje," řekl Váňa, který prý ve straně cítil silnou podporu, a proto kandidaturu zvažoval. Nakonec ale bude usilovat jen o pozici jednoho z místopředsedů klubu. Očekává, že jich celkem bude pět.

ČSSD volila nového šéfa poslanců kvůli postoji dosavadního předsedy klubu Jeronýma Tejce, který se na funkci rozhodl rezignovat po aféře okolo takzvaného "lánského puče".

V říjnové volbě, ještě než vypukla aféra naplno, získal hlasy 30 z celkem 50 poslanců strany. Jeho protikandidát Jan Hamáček tehdy ve druhém kole hlasování obdržel 16 hlasů. Volba proběhla sice po lánské schůzce skupiny sociálních demokratů v čele s Michalem Haškem, ale před tím, než ji účastníci přiznali.

Případ Houska ČSSD raději neprobírala

Jednání klubu poslanců za ČSSD zprávy o zastřeleném vlivném severočeském politikovi za ČSSD Romanu Houskovi nijak nepoznamenali. Poslanci o tom ani nevedli debatu a raději se rovnou pustili do volby svého předsedy.

"Ne, ne, ne. O tom jsme nehovořili," řekl po zvolení Roman Sklenák.

Další z poslanců pouze prohlásili, že vyšetřování sotva začalo a nemá prý smysl spekulovat o příčinách.

"Ať tak, či tak, je Roman Houska oběť," komentoval situaci v kuloárech jednání jeden z poslanců ČSSD. A druhý přidal svůj komentář: "Jednání klubu to nepoznamená vůbec. To je problém severu. U nás se zatím nestřílí."

 

Právě se děje

Další zprávy