Válkové hořká tečka. Zhodnotila rok v čele resortu a skončí

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 1. 3. 2015 16:00
Helena Válková na sněmu ANO přednesla zprávu ministryně spravedlnosti v ten samý den, kdy z této funkce po nátlaku vedení hnutí odchází.
Helena Válková při příjezdu na druhý den sněmu hnutí ANO.
Helena Válková při příjezdu na druhý den sněmu hnutí ANO. | Foto: Vojtěch Marek

Praha – Na závěr sněmu každý ministr za hnutí ANO zhodnotí své dosavadní působení ve svém resortu. Ale jen v případě Heleny Válkové to mělo symbolický podtext – první březnový den je totiž její definitivně poslední v čele ministerstva spravedlnosti. Od příštího týdne ji vystřídá "mladá puška" - její dosavadní náměstek Robert Pelikán.

A byla to trochu hořká tečka, vzhledem k okolnostem, za jakých Válková musela skončit.

Ve svém projevu, který byl možná nejlepší za celé její působení ve vládě, zmínila jak některé chyby, tak i úspěchy. Za asi největší omyl označila jmenování Hany Marvanové na post první náměstkyně. "Za tuto chybu jsem zaplatila i s úroky a média mi to nikdy, ani v pro mě nejnevhodnější chvíli, neopomněla připomenout," poznamenala u řečnického pultíku.

"Odcházím s pocitem, že jsem za třináct měsíců udělala maximum možného. Chci věřit, že můj nástupce půjde v mých šlépějích, byť třeba razantněji," vyrovnala se s kritikou, že neuměla "bouchnout do stolu".

Na závěr si neodpustila drobný vtip. "Byla jsem svými spolupracovníky ujištěna, že nejlevněji jsme nakupovali papír my," připomněla věc, kterou se vloni chlubilo ministerstvo financí. Tedy resort, který řídí Andrej Babiš.

Příležitost k rozloučení

V neděli dopoledne při příjezdu do dějiště sněmu - Centra pohybové medicíny - odmítla, že by se jí bilancovalo hůř, když bude mít vedle sebe vedení, které se postavilo proti ní. "To říkáte vy, já to nevnímám, že by mi vystavili červenou kartu."

Podle ní pouze vedení chtělo výsledky rychleji, než bylo možné. "Resort justice je velmi specifický. Vyžaduje delší fáze, ale výsledky už se začaly dostavovat. Jen si myslím, že je třeba být trochu pokorný a trpělivý," poznamenala suše odcházející ministryně.

Podle organizátorů její vystoupení před téměř dvěma stovkami delegátů bylo příležitostí, jak se s Válkovou, ze které bude od pondělí řadová poslankyně, důstojně rozloučit.

Okolo odvolání Válkové se v posledních týdnech strhla mediální přestřelka - zejména kvůli tomu, zda se Válková údajně rozhodla odejít dobrovolně. To tvrdil stranický šéf Andrej Babiš, ministryně kontrovala, že ona sama chtěla dotáhnout mnoho úkolů. Dokonce jí byla předložena písemná rezignace, kterou měla jen podepsat, to však odmítla.

Stejně tak zpochybňovala, že mohla za zpoždění u některých klíčových norem. "Nikdo nic nenamítal, přesto vycházely články a byla jsem často předmětem kritiky v tom smyslu, že na tu justici je třeba jít razantněji," řekla v rozhovoru pro deník Právo. V neděli také upozornila například na to, že třeba u zákona o státním zastupitelství chybělo jasné politické zadání.

Přesto právě mediální odezva na její práci jí zlomila vaz. "A on mi (Babiš) sdělil, že představou hnutí ANO je, abych skončila co nejdříve, protože medializací mé osoby je negativně poškozováno hnutí ANO," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy