Válková zprostila Jaromíra Pořízka funkce brněnského soudce

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 7. 2014 12:35
Soudce a předseda Krajského soudu v Brně Pořízek je trestně stíhaný kvůli výstavbě brněnského justičního areálu.
Brněnský justiční areál.
Brněnský justiční areál. | Foto: Attila Racek

Praha - Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) dočasně zprostila dlouholetého šéfa Krajského soudu v Brně Jaromíra Pořízka výkonu funkce soudce i předsedy soudu. Uvedl to Jiří Hovorka z tiskového odboru ministerstva.

Pořízek je trestně stíhaný kvůli výstavbě brněnského justičního areálu. V úterý byl v zaměstnaní, rozhodnutí ministryně se ale zatím rozhodl nekomentovat.

Mluvčí krajského soudu Lenka Smutná Polachová uvedla, že Pořízkovi zatím rozhodnutí ministryně nebylo doručeno, a nebude se tedy k věci vyjadřovat. Pořízek v minulosti jakékoli pochybení odmítl.

"K dočasnému zproštění obou funkcí dojde den po doručení rozhodnutí a bude platit do pravomocného skončení trestního stíhání," sdělil Hovorka. Doplnil, že proti rozhodnutí lze podat do patnácti dnů ode dne jeho doručení rozklad, který ale ve věci nemá odkladný účinek.

Pořízek čelí obžalobě pro zneužití pravomoci veřejného činitele, porušování povinností při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Policie ho začala prošetřovat předloni kvůli údajně nehospodárné stavbě nového brněnského justičního paláce.

Ve funkci předsedy brněnského krajského soudu by Pořízek tak jako tak skončil 30. září, kdy mu vyprší mandát. Jeho nástupcem se má stát místopředseda pražského vrchního soudu Milan Bořek, jehož nominaci již Válkové odsouhlasil prezident Miloš Zeman.

Pořízek vinu odmítá

Pořízek byl obviněn na podzim 2012, tedy za ministra Pavla Blažka (ODS). Informace o tom, že byl obžalován, se v médiích objevila letos v únoru. Čerstvá ministryně Válková tehdy odhadovala, že Pořízka dočasně zprostí výkonu funkce do jednoho měsíce.

Podle zákona o soudech a soudcích je dočasné zproštění výkonu funkce obviněného soudce na uvážení ministra spravedlnosti - může jej zprostit, ale také nemusí. Po dobu dočasného zproštění soudce nesoudí a pobírá polovinu platu.

Předpoklady z roku 2005 uváděly, že stavba brněnského justičního areálu vyjde na 805 milionů korun. Po přesném vyčíslení nákladů cena vzrostla na 1,674 miliardy korun. Tuto investici schválilo i ministerstvo spravedlnosti. Celkové náklady se ale nakonec vyšplhaly na 1,938 miliardy.

Pořízek jakékoliv provinění odmítá. Podle něj nebyly při stanovení prvotní částky známy všechny údaje z dokumentace, například napojení na dopravní infrastrukturu či na sítě. V původním zadávacím řízení se také nepočítalo s tím, že se do nového areálu přestěhuje Okresní státní zastupitelství Brno-venkov.

Nový brněnský justiční areál zahrnuje budovu, v níž sídlí Městský soud Brno a Okresní soud Brno-venkov. Jeho součástí je i objekt, v němž působí brněnské městské státní zastupitelství společně se státním zastupitelstvím pro okres Brno-venkov. Pořízek je stíhán pro údajná pochybení spojená výhradně se stavbou budovy pro státní zastupitelství.

 

Právě se děje

Další zprávy