Válka u lidovců. Čunek nebo Kalousek musí z kola ven

Kateřina Eliášová
6. 1. 2009 6:30
Spory se vedou o to, kdo z nich odejde z vlády
Jiří Čunek, předseda KDU-ČSL
Jiří Čunek, předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dlouho doutnající spory uvnitř KDU-ČSL přerostly nyní v otevřenou válku. Zažehla ji plánovaná obměna kabinetu Mirka Topolánka.

Spor se vede o to, zda by měl z vlády odejít šéf lidovců Jiří Čunek nebo bývalý předseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek.

Není tajemstvím, že oba politici stojí v čele dvou znesvářených stran.

Rozhodovat o osudu obou ministrů se začne už dnes. Sejde se předsednictvo, které oba návrhy posoudí, a rozhodne se, zda svolá celostátní výbor či vyšší stranický orgán, celostátní konferenci.

Právě tyto dva stranické orgány jsou jediné, které mohou říct, kdo půjde z kola ven a kdo odcházející ministry nahradí.

Premiér čeká na výsledek

Změny ve vládě měl premiér Mirek Topolánek oznámit už v pondělí. Zejména kvůli lidovcům to ale odložil o týden. Z koaliční smlouvy plyne, že navrhnout odvolání či jmenování ministrů může jen předseda příslušné koaliční strany, přičemž premiér je nemusí akceptovat.

Ani šéf partaje ale nemůže jména jen "vystřelit". Mandát mu musí dát minimálně předsednictvo či vyšší orgány strany. To se v případě Miroslava Kalouska nestalo.

Foto: Ludvík Hradilek

Podle dostupných informací se nedělní schůzka tří koaličních lídrů odehrála asi takto: Jiří Čunek oznámil svůj záměr vyměnit Miroslava Kalouska. Premiér poté navrhl, aby z vlády odešel sám Čunek.

Topolánek ale tvrdí, že o Čunkově záměru nevěděl a přidal prohlášení, podle něhož se mu do Kalouskova vyhazovu příliš nechce.

"Jestli Jiří Čunek skutečně řekl, a já tomu nevěřím, že chce vyměnit nejlepšího ministra, kterého ve vládě má a historicky kdy měla KDU-ČSL, to bych se tomu jenom pousmál. Ta diskuse se vede poněkud jiným směrem a já nepovažuji za nutné to sdělovat dnes a tady," řekl Mirek Topolánek.

Čunkova konference, Kalouskův výbor

Zatímco v celostátní konferenci má navrch Jiří Čunek, pro Kalouska hraje spíše rozhodnutí výboru. Který ze dvou stranických orgánů bude nakonec spor rozhodovat, je pro oba rivaly klíčové.

Právě o tom dnes rozhodne předsednictvo, kde má výhodu Čunek.

Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Musím s ním (Jiřím Čunkem - pozn. red.) souhlasit v tom, že v některých věcech se pan ministr Kalousek chová jinak, než bysme si představovali od reprezentanta KDU-ČSL. Je to k diskuzi, ale nevím, zda je to natolik dostatečné, abychom ho v tuto chvíli odvolávali z vlády," zní z úst předsedy lidoveckých senátorů Rostislava Slavotínka. I on je členem předsednictva.

S vyhazovem Kalouska souhlasí i další člen vedení strany, místopředseda David Macek.

Šéf lidoveckého poslaneckého klubu Pavel Severa požaduje okamžité svolání celostátního výboru. "Odvolání Kalouska neprojednal žádný orgán, to je soukromá aktivita Jiřího Čunka," zlobí se Severa.

Spor se vede skrz média

Oba tábory si už začaly spor vyříkávat přes média. Tak například na záměr odvolat ministra Kalouska dnes novináře upozornil místopředseda David Macek. Pavel Severa pak přišel s výsledky ankety mezi lidoveckými poslanci, podle níž by si zákonodárci přáli spíše odchod Jiřího Čunka.

Foto: Ludvík Hradilek

"KDU-ČSL má své politické orgány, které by měly tyto záležitosti řešit. Předseda tyto orgány nesvolal, a tak se děje to, že si někteří členové vyměňují informace přes média. A to považuji za naprosto nepřijatelné. Vyzvala jsem předsedu strany, aby co nejdříve svolal celostátní výbor," reagovala na přestřelku poslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Existují ale i lidovci, kteří sporům příliš nerozumění a spor nesledují ani zdálky.

"Já nejsem v Praze, nevím, co se tam děje. Myslím si ale, že změny ve vládě neměly přijít teď v době našeho předsednictví, ale až v létě," myslí si někdejší ministr obrany Vilém Holáň, který je členem celostátního výboru. 

 

Právě se děje

Další zprávy