Válka růží: ČSSD po letech vybírá svůj ženský hlas

Martina Machová Martina Machová
17. 3. 2011 19:20
O místo se uchází sedm političek
Paradox ČSSD: Záplava růží na mítinzích a žádná žena ve vedení strany. To se má po víkendu změnit
Paradox ČSSD: Záplava růží na mítinzích a žádná žena ve vedení strany. To se má po víkendu změnit | Foto: Attila Racek

Praha - Před sociálními demokraty stojí klíčová volba. Během víkendu na sjezdu v Brně rozhodnou, jakým stylem budou nadále prosazovat svou politiku. Ostře sledované souboje o předsedu a místopředsedu doprovází i souboj třetí - o nový "ženský hlas".

Socialisté totiž podle svých vnitřních regulí musí zvolit do svého čela alespoň jednu ženu. V minulosti se ukázalo, že právě výběr předsedkyně může být pomyslným kamenem úrazu. Strana, která se hlásí k ženským kvótám, totiž na minulém sjezdu nedokázala zvolit žádnou z adeptek. A celé dva roky se to nesnažila napravit.

V řadě na jedno jediné místo ve vedení ČSSD se dnes tísní hned sedm kandidátek. Jen pro porovnání - na předsedu jsou zatím oficiální kandidáti dva, na prvního místopředsedu tři plus neúspěšný kandidát na lídra, o zbylá čtyři místopředsednická místa se uchází osm kandidátů.

Mezi favoritky pak patří zejména čtyři sociálně demokratické političky - někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková, místopředsedkyně senátorského klubu Božena Sekaninová a poslankyně a stínová ministryně školství Vlasta Bohdalová.

V závěsu za nimi pak o místo ve vedení usiluje plzeňská poslankyně, dříve hejtmanka Milada Emmerová, nováček sněmovny ze severní Moravy Dana Váhalová a již bývalá poslankyně z Pardubicka Ludmila Navrátilová.

Všechny se shodují v jednom: To, že ČSSD neměla dva roky ženu ve vedení, je ostuda.

"Vypadá to, jako bychom neměli ženy, které jsou ochotné a schopné účastnit se na vedení sociální demokracie," míní poslankyně Dana Váhalová.

"V zahraničí nad tím kroutí hlavou," přitaká místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková

Co si myslí a čím se chtějí zabývat kandidátky do vedení ČSSD v případě zvolení zabývat?

"Protože jsme právnička, tak se zaměřuji na právní témata. Českou republiku trápí korupce, která je v absurdních rozměrech. To co předvádí vláda, je pohádka císařovy nové šaty, ne boj proti korupci," líčí své plány jedna z favoritek volby Marie Benešová.

Patří do tábora Michala Haška, který ji již jmenovitě vyjádřil podporu. Šanci má ovšem i u delegátů mimo Haškovy spojence, je totiž vnímána jako silná osobnost a do jisté míry symbol osobní odvahy.

Že by ji místopředsedové - muži - převálcovali, se nebojí. "Spíš okolí se bojí. Dobře vědí, že nejsem koupitelná a na ČSSD naprosto finančně nezávislá," komentuje předsjezdové dění.

Jana Vaňhová byla posledně jediná kandidátka do vedení ČSSD. Přesto se jí nestala.
Jana Vaňhová byla posledně jediná kandidátka do vedení ČSSD. Přesto se jí nestala. | Foto: Ondřej Besperát

Obecně spravedlnost v čele ČSSD chce prosazovat další známá politička sociální demokracie Milada Emmerová. "Ať chceme, nebo nechceme - ženský pohled je specifický. Vnese se tam fenomén lidskosti a spravedlnosti," argumentuje někdejší sociálně demokratická ministryně zdravotnictví.

Jako poučení z minulosti, kdy elementární spravedlnost ve vedení chyběla, dává příklad vedení ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem. Sama totiž s někdejším předsedou dostala do konfliktu a stálo jí to post v jeho vládě.

Žena ve vedení by podle ní měla sehrávat roli neformálního ombudsmana. "Nechci dělat ze ženy fenomén, ale máme jiné zkušenosti," míní.

ČSSD jako tak trochu pánský klub...
ČSSD jako tak trochu pánský klub... | Foto: Jan Langer

Plán zrušit kvóty

Velké plány v čele sociální demokracie má jihočeská poslankyně Vlasta Bohdalová.

"Jestliže dnes máme kvótu, tak já bych chtěla vést sociální demokracii tak, aby kvóta nemusela platit a bylo naprosto přirozené, že ve vedení strany jsou ženy a muži," plánuje stínová ministryně školství, která je v současnosti jedinou ženou, kterou sociální demokraté viditelně prezentují i na svých internetových stránkách

Ke svým záměrům by ráda přizvala "ženskou platformu" socialistů - Sociálně demokratické ženy (SDŽ), která je nyní v rámci vnitrostranického života na periferii zájmu. Podle Bohdalové se z ní stalo obchodovatelné zboží, kdy se měnily hlasy žen za posty.

"Musíme také změnit formu, nemůžeme být bojové Vlasty na Děvíně a bojovat proti mužům. My s nimi musíme spolupracovat, jinak nemáme šanci prorazit. Rozhodně rovné šance v politické straně nebo ve firmě nejsou o boji, ale o spolupráci," zdůrazňuje.

ČSSD je jako firma a to je špatně

Dívčí válku nechce ani další kandidátka z řad sociálně demokratických žen, místopředsedkyně senátorského klubu Božena Sekaninová. Politička známá spíše uvnitř horní komory a na Moravě patří k "černým koňům" volby.

Sama nechce o svých preferencích na předsedu zatím veřejně mluvit, nicméně pochází z Olomoucka, které podporuje Bohuslava Sobotku. A i uvnitř sociální demokracie se o ní mluví jako možné místopředsedkyni v případě, že by byl Sobotka zvolen.

Jako svůj osobní program si vytyčila práci dovnitř strany, chce se více zaměřit na komunikaci s regiony. "Dnes mi strana připomíná firmu s nadřízenými a podřízenými, ale to přeci nemůže být.  Místní organizace přeci dávají podněty vedení od lidí, co žijí reálným životem," vypichuje ze svých plánů.

Nežít na dluh

Ekonomickou problematiku preferuje téměř neznámá politička z Pardubicka Ludmila Navrátilová. Ve vedení ČSSD by se ráda podílela na sestavování hospodářských priorit v programu ČSSD i samotnému účetnictví strany, které se po volbách ocitlo v dluzích.

"Jsem zastáncem toho, že nelze utrácet více peněz, než které si ušetříme," líčí své motto.

Ve šlépějích svého kolegy z moravskoslezského kraje Lubomíra Zaorálka by pak chtěla jít tamní poslankyně Dana Váhalová. Zhlédla se ve veřejných diskuzích, které ČSSD začala organizovat po prohraných parlamentních volbách. Jejích ideovým otcem je právě severomoravský místopředseda.

 

Právě se děje

Další zprávy