Valachová musí postrádat náměstkyni a kamarádku. Situace je vážná, říká po vazbě na Kratochvílovou

ČTK ČTK
5. 5. 2017 18:17
Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) provedla opatření, aby zajistila fungování sekce sportu spadající pod obviněnou náměstkyni Simonu Kratochvílovou. Kratochvílová byla v pátek zproštěna výkonu služby a skončila ve vazbě. Valachová také oznámila, že předala policii výsledky interních auditů a kontrol. Kratochvílová je kamarádka ministryně, sdílely dokonce spolu byt a znají se již z minulé práce.
Ministryně školství Kateřina Valachová
Ministryně školství Kateřina Valachová | Foto: Milan Kammermayer

Praha - "Souhlasím s tím, že situace je velmi vážná. Ihned jsem nařídila řadu opatření směrem k sekci sportu, aby bylo zajištěno její základní fungování a nebylo ohroženo sportování dětí a mládeže," prohlásila ministryně školství Kateřina Valachová.

Policie ve středu obvinila tři lidi a jednu právnickou osobu v souvislosti s dotacemi ministerstva školství pro sport. Mezi obviněnými je vedle Kratochvílové bývalý šéf odboru sportu na ministerstvu Zdeněk Bříza a předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

"Po celou dobu, co jsem ve funkci, jsem činila systémová opatření pro zajištění transparentního rozdělování dotací," uvedla ministryně. "Výsledky interních auditů a kontrol, které jsem za celou dobu roku a tři čtvrtě, co jsem ve funkci, nařizovala, jsem spolu s provedenými opatřeními k nápravě předala Policii ČR. Policie má širší vyšetřovací možnosti," doplnila.

Kratochvílová je podle Hospodářských novin přítelkyní Valachové. Obě mají podle deníku rodinu v Brně a v Praze sdílely jeden byt. S Valachovou pracovala Kratochvílová už na Úřadu vlády pod tehdejším ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem. Právě Valachová podle deníku navrhla, aby se Kratochvílová přihlásila do výběrového řízení na post náměstkyně pro sport.

V pátek byla Kratochvílová zproštěna výkonu své služby. Podle vedoucí tiskového oddělení ministerstva Kláry Bílé to ale podle zákona neznamená skončení služebního poměru nebo propuštění. To může být ze zákona provedeno až na základě pravomocného odsouzení pro úmyslný trestný čin nebo pro trestný čin proti pořádku ve věcech veřejných z nedbalosti anebo pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, dodala.

Žádosti o sportovní dotace zpracovává na ministerstvu školství odbor sportu, jehož náměstkyní byla Kratochvílová. Z informací o programu Podpory materiálně technické základny sportu, jehož investičních dotací se kauza týká, vyplývá, že odbor nejprve hodnotí formální kritéria žádosti o dotaci. Pokud žádost na odboru nesplní formální podmínky, nepostoupí dál k posouzení expertní komisí.

Kratochvílová se podle jednoho z vyšetřovatelů kauzy, kterého citoval server Seznam Zprávy, údajně domlouvala na přípravě devatenácti dotačních programů s předsedou Fotbalové asociace ČR Peltou ještě před jejich hodnocením expertní komisí. Posuzování komisí přitom předcházela formální kontrola žádostí na odboru ministerstva, kde mohly být některé projekty vyřazeny, vyplývá z podmínek poskytnutí dotací.

V českém fotbale nastane chaos a zmatek, bavíme se skoro o 629 milionech korun, které by měly jít od státu do pokladny Fotbalové asociace, říká Mádl. | Video: DVTV, Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy