Václav Klaus ve středu jmenuje trojici nových ministrů

Domácí Domácí
11. 12. 2012 16:20
Místo Dobeše má přijít na dopravu Zbyněk Stanjura, obranu povede Karolína Peake
Zbyněk Stanjura.
Zbyněk Stanjura. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus jmenuje ve středu odpoledne trojici nových ministrů, ministra obrany, dopravy a ministra bez portfeje.

Vládní šachy se tak už daly do pohybu. Místo Pavla Dobeše má přijít na dopravu Zbyněk Stanjura, místo Alexandra Vondry povede obranu Karolína Peake a místo ní dosadí LIDEM Petra Mlsnu coby ministra bez portfeje.

Premiér Petr Nečas se svou představou změn v kabinetu seznámil grémium ODS a odpoledne oficiálně zveřejnil, že na post ministra dopravy navrhne šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru.

Mlsna: Nabídku budu ochoten přijmout

"V případě, že mi bude nabídka učiněna, jsem ochoten ji přijmout," řekl už dříve ke svému případnému vládnímu angažmá Mlsna, kterého do vlády nominovala Peake.

Mlsna přitom uvedl, že od počátku debat o jeho možném vládním angažmá zdůrazňoval, že by do kabinetu nastoupil jako nestraník. "Nikdy jsem v žádné partaji nebyl a nestranictví je pro mne velmi ceněná kategorie," podotkl.

Zbyněk Stanjura: Z Opavy až na vrchol

- datum a místo narození: 15. února 1964, Opava.

- vzdělání: vystudoval elektrotechnickou fakultu Vysokého učení technického v Brně, obor elektronické počítače.

- současná funkce: člen Poslanecké sněmovny (od 2010), předseda poslaneckého klubu ODS (od 11. května 2011), člen volebního a organizačního výboru; člen zastupitelstva města Opavy (od 1997).

- 1992 -2002: programátor a později ředitel ve firmě ESKON, věnující se identifikačním systémům

- 2000-2008: radní Moravskoslezského kraje

- 2000-2011: člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje

-20 02-2010: primátor statutárního města Opavy a místopředseda Svazu měst a obcí České republiky

- květen 2010: 1. místopředseda poslaneckého klubu ODS

- členem ODS je od roku 1991

- rodina: ženatý (od 2004)

Šéfka LIDEM Karolína Peake dosud ve vládě spravovala protikorupční agendu. Minulý týden uvedla, že pokud by nastoupila na obranu, chtěla by v boji proti úplatkům pokračovat.

Po jejím přesunu do čela silového resortu chtěli liberální demokraté nominovat svého kandidáta na předsedu Legislativní rady vlády. Nyní ho chtějí spojit s postem ministra bez portfeje, aby jim neubyl počet ministerstev.

V praxi tak začíná realizace plánu, o kterém se v kuloárech hovoří už delší dobu. ODS a LIDEM si po odchodech ministrů dopravy Pavla Dobeše (LIDEM) a obrany Alexandra Vondry (ODS) prohodí odpovědnost za uvolněné resorty.

Gazdík: Na obraně mohl být někdo s větší erudicí

Naopak předseda poslaneckého klubu koaliční TOP 09 Petr Gazdík před novináři zdůraznil, že personální obsazení vlády je v kompetenci premiéra a vládní strana jeho názor ctí.

"Ano, na obraně bychom si představovali někoho s větší erudicí," připustil Gazdík. Na obranu s největší pravděpodobností zamíří vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Stanjurův odchod ze sněmovny do vlády prý Gazdíka lidsky mrzí. "Stávám se nejstarším a služebně nejzkušenějším předsedou koaličního poslaneckého klubu. Stávám se politickým Metuzalémem," podotkl.

V plánu je také pozdější sloučení ministerstev dopravy a průmyslu. Nový ministr dopravy Zbyněk Stanjura by měl především pomoci tento záměr připravit spolu s ministrem průmyslu a prvním místopředsedou ODS Martinem Kubou.

Zaorálek: Nečas jen splácí dluhy za zachraňování vlády

Podle místopředsedy opoziční ČSSD Lubomíra Zaorálka jsou oznámené změny v kabinetu jen splácením slibů, které dal premiér Petr Nečas (ODS), aby svou vládu udržel u moci.

Zaorálek na tiskové konferenci ČSSD uvedl, že necítí potřebu se vyjadřovat ke konkrétním ministerským nominacím. Je ale podle něj od ODS odvážné, že se na ministerstvo dopravy vrací v době, kdy ještě nejsou vyřešeny kauzy z doby ministra Aleše Řebíčka. Ten úřad vedl ve vládě Nečasova předchůdce v čele ODS Mirka Topolánka.

Podle Zaorálka ale Nečas nynější vládní rošádou především splácí dluhy "uvnitř ODS i mimo ni" za sliby učiněné v době kolem kongresu ODS, kdy se prý hrálo o záchranu kabinetu.

"Pokud se určité osoby posilují, je to proto, že sehrály významnou roli při zachraňování vlády," uvedl Zaorálek. Připomněl tehdejší zákulisní působení nyní politicky sílícího ministra průmyslu a prvního místopředsedy ODS Martina Kuby, který by měl po sloučení svého úřadu s ministerstvem dopravy stanout v čele tohoto "superministerstva".

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik poznamenal, že není důležité, kdo konkrétně bude ministrem dopravy. "Při personální vyprázdněnosti této vládní koalice tam nemůže ani přijít žádná hvězda," podotkl. Podstatnější jsou podle něj konkrétní plány nového ministra, například při řešení situace okolo ČD Cargo. Změny před novináři zkritizoval také předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy