Václav Klaus mladší chystá novou stranu, představí ji po evropských volbách

ČTK ČTK
10. 4. 2019 6:46
Poslanec Václav Klaus mladší chystá po vyloučení z ODS novou stranu, představí ji po evropských volbách. Uvedly to středeční Hospodářské noviny. Ve straně bude působit i poslancův otec a bývalý prezident republiky Václav Klaus. Z ODS byl Klaus mladší vyloučen v březnu kvůli názorovému rozchodu se stranou.
Václav Klaus mladší.
Václav Klaus mladší. | Foto: Jakub Plíhal

Podrobnosti o své nové straně Klaus mladší zveřejní až po volbách do Evropského parlamentu, které se konají 24. a 25. května. "Máme sice program hotový a dolaďujeme na něm jen detaily, ale nechci o něm dopředu hovořit. Bylo by to neprofesionální," řekl poslanec Hospodářským novinám (HN).

Do strany by chtěl Klaus podle médií přilákat poslance například z ODS nebo SPD. "Nemám obavu z toho, že by za ním odešli poslanci z našeho klubu," uvedl v HN v reakci na Klausův projekt předseda ODS Petr Fiala. V Klausově straně bude zřejmě působit i jeho otec. Exprezident a bývalý předseda ODS ale podle svého syna nebude nějakou výraznější tváří vedení strany. "Otec bude v nějaké emeritní roli. Má velké mezinárodní renomé a velký dosah mají i ideje, které jeho institut šíří," řekl.

Jedním ze stěžejních témat Klausovy strany bude podle serveru Blesk.cz i rodina a poslanec chce také třeba oslovit lidi v malých vesnicích. Zaměří se ale i na podporu podnikatelů.

Václav Klaus mladší se narodil v Praze. Po řadu let byl ředitelem soukromého pražského gymnázia PORG a poté sítě škol PORG v Praze a Ostravě. Je dvakrát rozvedený.

Členem ODS se Klaus mladší stal v roce 2002, pak stranu v roce 2009 opustil na protest proti tehdejšímu předsedovi Mirku Topolánkovi a opět se do ODS vrátil v roce 2016. Následující rok se s občanskými demokraty dostal do sněmovny a v roce 2018 podpořil v senátních volbách kandidáta SPD Ladislava Jakla proti kandidátovi ODS Vladimíru Kratinovi.

 

Právě se děje

Další zprávy