Václav Klaus dal ODS sbohem. Díky za těch 18 let, řekl

Kateřina Eliášová
6. 12. 2008 11:40
Kongres má za sebou nejdůležitějí událost
Václav Klaus opustil ODS.
Václav Klaus opustil ODS. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezident Václav Klaus se postaral o největší událost kongresu ODS.

Dlouholetý lídr a symbol této strany oznámil delegátům, že zpřetrhává své vazby se stranou, a veřejně se vzdal funkce čestného předsedy, kterým je od roku 2002. 

Tehdy po volebním neúspěchu předal vedení ODS právě Mirku Topolánkovi, který nyní obhajuje před silnými vnitrostranickými kritiky svůj mandát.  

Video: Jak na Klausův odchod reagoval Topolánek SLEDUJTE ZDE
Dokument: Celý projev Václava Klause ČTĚTE ZDE
Kongres sledujeme v on line přenosu: ČTĚTE ZDE 
Reakce premiéra Mirka Topolánka: ČTĚTE ZDE

"Je pro mě nemalým problémem identifikovat se s celou řadou postojů, kterou ODS, nebo snad její vedení zastává. Je to tak již delší dobu, ne od katastrofálně prohraných voleb. Tato politika není tou, se kterou jsem ODS zakládal a dlouhá léta vedl," řekl delegátům, z nichž mnozí na konci jeho projevu nezadrželi slzy.

"Rozhodl jsem se vám poděkovat za titul čestného předsedy, ale tohoto titulu se dnes vzdávám. Děkuji za těch společně prožitých téměř 18 let," rozloučil se se svou stranou prezident Klaus.

"Dovolte, abych naposledy řekl: děkuji za pozornost," byla jeho poslední slova.

Po nich následoval potlesk delegátů vestoje a v jednacím sále propukly emoce.

Neopouštějte nás, co bude dál?

Co řekli politici ke Klausovi

Evžen Tošenovský
Žádnou velkou radost z toho nemám, právě naopak. Považuji to za velmi těžké a něšťastné gesto.

Jan Schwippel
Pan prezident tím demonstroval svoji velkou frustraci z politiky současného vedení ODS. Pokud na tomto kongresu nedojde k nějaké výrazné změně, tak se obávám, že ho budou následovat další lidé.

Petr Bendl
Pro nás to znamená vzít to na vědomí a být do budoucna těmi dospělými, kteří se holt budou muset naučit s tímto žít. Strana nesmí zhynout, musí jít, teď se ukáže, jestli jsme dospělí.

David Vodrážka
Řekl, jak to cítí, a nepouštěl se do nějakých podpásových útoků.

Boris Šťastný
Pokládám to za velmi vážnou věc pro ODS. Nelze předjímat, co se bude dít dál. Opustí-li Václav Klaus ODS, Václav Klaus nezahyne. Opustí-li ODS Václava Klause, zhyne.

Komentátoři v prvních reakcích vypíchli dva nejdůležitější body této hlavní události kongresu. Za prvé, že to je definitivní rozlučka Václava Klause s ODS, a za druhé, že je to gesto, které uvolňuje ruce právě Mirku Topolánkovi, jehož prezident v posledních týdnech otevřeně kritizoval.  

Každopádně Klausovo gesto spustilo lavinu emocí, názorů a prognóz. Po jeho odchodu ze sálu se k němu snažilo dostat co nejvíce straníků. Vedle špiček ODS také řadoví členové strany.

"Pane prezidente, děkujeme Vám. Moc jste nás nepotěšil. Stojíme za Vámi. Co bude s ODS dál?" znělo z jejich úst. Mnozí z nich se neubránili slzám.

"Všechno se hejbe zase dál, to zvládneme, nebojte se," uklidňoval je Klaus.

Opustí-li ODS Václav Klaus, zhyne

Politici na kongresu vnímali Klausovo gesto různě. Asi nejemotivnější bylo vyjádření Klausova blízkého spolupracovníka, poslance Borise Šťastného.

"Opustí-li Václav Klaus ODS, Václav Klaus nezahyne. Opustí-li ODS Václava Klause, zhyne," parafrázoval Šťastný Viktora Dyka.

Jiní to ale nevidí tak černě. V kuloárech znějí slova o jasné výhře Mirka Topolánka, kterému Klaus vyklidil pole.

"Vliv na kongres to bude mít, ale jakým směrem, to ukáže až diskuze. Ale je to silný signál. Zvlášť na kongresu, kde se volí nejen nové vedení. Netroufnu si tvrdit, že to někoho posílilo, nebo to naopak někomu ubralo," hodnotil situaci bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský, který usiluje na kongresu o křeslo 1. místopředsedy.

"I když to sdělení pana prezidenta bylo velmi silné, domnívám se, že pokud nedojde ještě k něčemu neočekávanému, tak uspěje pan Topolánek," soudí poslanec Jan Schwippel, který patří mezi silné premiérovy kritiky. Nedávno na protest proti jeho stylu vládnutí opustil poslanecký klub strany.

 

Právě se děje

Další zprávy