Václav Havel se bude zotavovat dlouho, řekli lékaři

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
16. 1. 2009 15:10
Pacienta dnes navštívil premiér Topolánek
Motolská nemocnice. Zde leží nemocný exprezident
Motolská nemocnice. Zde leží nemocný exprezident | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Léčení a následná rehabilitace exprezidenta Václava Havla, který leží s dýchacími potížemi v motolské nemocnici, budou trvat ještě dlouho.

Konzilium expertů v pátek oznámilo, že zdravotní stav pacienta je setrvalý. "Je vážný, byť se mírně zlepšil. Pan prezident stále zůstává v péči intenzivistů," řekl dnes ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

Prezident stále potřebuje poměrně intenzívní rehabilitaci a dechovou podporu.

"Že za čtrnáct dní bude všechno v pořádku, to od nás opravdu neluslyšíte," zhodnotila exprezidentův stav primářka motolského oddělení ARO Martina Pelichovská. Rehabilitace Václava Havla trvala podle lékařů vždy velmi dlouho. Známky zánětu ale podle nich v plicích pozvolna mizí.

Průběh typický pro každého chronicky nemocného

Lékaři uvedli, že se při posledním vyšetření objevili u Havla mírně zhoršený poslechový nález na horní části levé plíce. Po dopolední intenzívní rehabilitaci se ale stav výrazně zlepšil. "Pro zlepšení svědčí i to, že krevní plyny během celého dne byly velmi uspokojivé," zhodnotila Pelichovská.

Tekutina , která se v plíci objevila, je podle odborníků naprosto přirozeným průběhem každého plicního zánětu, který je ve stavu zotavování. Lékaři uvedli, že takový průběh onemocnění je zcela typický pro chronicky nemocného člověka, jakým Václav Havel je.

Jaký bude další vývoj nemoci a léčení, ale hodnotí lékaři opatrně a neurčitě. "Nebezpečí stále nepochybně existuje, kdykoliv počítáme s jakýmikoliv komplikacemi. Také proto zdůrazňujeme, že pacient musí být v naprostém klidu," řekl Miloslav Ludvík. 

Poprosil při té příležitosti všechny Havlovy příznivce, aby se nepokoušeli proniknout do motolské nemocnice. "Ruší tak nejen rekonvalescenci bývalého prezidenta, ale i dalších vážně nemocných pacientů," řekl. 

Nová antibiotika

Václav Havel zůstává na jednotce intenzívní péče.

Primářka Martina Pelichovská uvedla, že lékaři začnou velmi pravděpodobně v sobotu podávat exprezidentovi méně razantní antibiotika.

Lékařské konzilium, které o Havla pečuje, bude pracovat po oba dny víkendu, sejde se přímo u exprezidenta. Konzilium v širokém složení se pak u Havlova lůžka objeví v pondělí odpoledne.

Dagmar děkuje

Václava Havla dnes navštívil v Motole premiér Mirek Topolánek. "Pana exprezidenta to velice potěšilo, s premiérem si přál mluvit," řekl ředitel Ludvík.

Jakékoliv další návštěvy u nemocného se ovšem rozhodl zakázat.

"Budeme povolovat jen ty, které se uskuteční s vědomím nemocnice," řekl. Havlova rodina toto rozhodnutí respektuje.

Šéf konzilia Martin Holcát poté tlumočil poděkování exprezidentovy manželky Dagmar Havlové. Směřuje ke všem, kteří projevili o prezidentovo zdraví zájem a vyjádřili mu podporu.

 

Právě se děje

Další zprávy