Václav Havel je v nemocnici, má potíže se srdcem

rg
20. 1. 2008 23:10
Podle spolupracovníků se jeho stav lepší
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Bývalý prezident České republiky Václav Havel (71) byl v sobotu večer hospitalizován kvůli potížím se srdcem.

Detaily nechtěla exprezidentova kancelář uvést, tajila i to, ve které nemocnici Havel leží. Podle dostupných informací se však stav bývalé hlavy státu zlepšuje.

Původně měl někdejší prezident v neděli v poledne vystoupit v diskuzním pořadu České televize, aby pohovořil o zákulisí vzniku právě dokončeného dokumentárního filmu Občan Havel.

Předpremiéra snímku byla naplánována na 26. ledna, zda se jí Havel nakonec bude moci zúčastnit zatím není jasné. Jeho program na nejbližší dny byl zrušen.

Deset let s nemocí

Havlovy vážnější zdravotní problémy se začaly objevovat v polovině devadesátých let. V listopadu roku 1996 byl hospitalizován ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze se zánětem plic. Kvůli tomuto onemocnění mu museli odoperovat polovinu pravé plíce.

V dubnu 1998 musel v rakouském Innsbrucku podstoupit operaci perforovaného tlustého střeva. V létě stejného roku nastaly komplikace - v červenci se podrobil další operaci tlustého střeva a začátkem srpna byl kvůli srdeční arytmii v kritickém stavu. Srdeční i dýchací potíže ho provázely několik následujících let.

Naposledy byl hospitalizován v listopadu 2004, kdy si při návštěvě Tchaj-wanu zlomil krček u stehenní kosti. Od té doby byl jeho zdravotní stav ve stabilizovaném stavu.

Občan Havel

Občan Havel, o němž měl při původně plánovaném vystoupení v nedělním programu ČT exprezident hovořit, vznikal od roku 1992. Časosběrný dokument o bývalé hlavě státu tehdy začal točit režisér Pavel Koutecký.

Film mapuje celé období, během něhož byl Havel prezidentem samostatné České republiky.

Když na jaře roku 2006 Pavel Koutecký tragicky zahynul, ujal se dokončovacích prací na snímku jeho kolega Míra Janek. V českých kinech se začne promítat s koncem ledna a na začátku února bude uveden na filmovém festivalu Berlinale.

O filmu Občan Havel čtěte zde:

 

Právě se děje

Další zprávy