V Senátu se rýsuje klub Zemanových příznivců

Domácí Domácí
19. 12. 2012 17:07
Mohli by do něj patřit dezertéři z ČSSD Pecina s Palasem, Severočech Doubrava a 2 komunisti
Martin Pecina.
Martin Pecina. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha  - Bývalí ministři Jaroslav Palas a Martin Pecina opouštějí ČSSD. Odůvodňují to především svou podporou prezidentského kandidáta Miloše Zemana (SPOZ).

Palas chce pomoci vzniku senátorského klubu SPO - Zemanovců. Do klubu je připraveno vstoupit pět senátorů, což stačí.

"Rozhodl jsem se opustit řady ČSSD. Prvotním důvodem je, že část vedení sociální demokracie se chová neuctivě k Miloši Zemanovi, kterého považuji za jediného skutečného prezidentského kandidáta. Vadí mi také, že část vedení ČSSD neustále útočí na mou osobu," řekl Palas serveru.

Ze stejného důvodu opouští ČSSD i bývalý ministr vnitra Martin Pecina. Do SPOZ chce vstoupit v průběhu ledna. K přestupu ho prý vedou i další důvody. Se sociální demokracií spory nemá, účastní se pouze činnosti na regionální úrovni.

Nebudou to klasičtí Zemanovci, spíše Zemanovi příznivci

Zatím to nevypadá, že by Palas spustil mezi senátory ČSSD nějakou lavinu. "Z našeho klubu už nikdo další určitě nebude," ujistil předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha a dodal, že Zemanovci by mohli získat vlastní klub spíše spojením se zástupci KSČM v horní komoře parlamentu.

O vznik takovéto frakce podle Víchy usiloval další bývalý sociální demokrat Vladimír Dryml, který mezi senátory dokázal získat deset potřebných podpisů pro prezidentskou kandidaturu expremiéra Miloše Zemana. "Tak to celou dobu pan Dryml tady vyjednával," uvedl Vícha.

Ke vzniku senátorského klubu je třeba nejméně pěti senátorů. Novou frakci by kromě Drymla a Palase mohli vytvořit senátoři KSČM Marta Bayerová a Václav Homolka spolu s bývalým komunistou Jaroslavem Doubravou (Severočeši.cz). Bayerová, Doubrava i Palas patřili mezi senátory, kteří se pod Zemanovu prezidentskou nominaci podepsali.

Komunisté od vytvoření horní komory nikdy na vlastní stranický klub v Senátu početně nedosáhli. Podařilo se jim pouze nakrátko v listopadu 2003, když ještě byli tři, vytvořit spojený účelový klub se dvěma tehdejšími nestraníky v řadách senátorů - někdejším ředitelem televize Nova Vladimírem Železným a Jaroslavem Kubínem. Místopředsedou frakce, která skončila po půlroce zvolením Železného mezi evropské poslance, byl Doubrava.

Palas zatím zůstává v klubu ČSSD. "Pokud bude založen klub Zemanovců, automaticky rezignuje na členství v našem klubu," uvedl Vícha. V opačném případě by mohl v nynější frakci zůstat i jako nečlen sociální demokracie. "Bude nadále hlasovat podle programu sociální demokracie, to mi potvrdil," dodal Vícha.

Sobotka: Jejich odchodu rozhodně nelituji

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka serveru iDNES.cz řekl, že jejich odchodu nelituje.

"Členství Peciny a Palase představovalo vzhledem k jejich podnikatelským aktivitám pro ČSSD reputační riziko. Do Zemanova týmu se spolu s Drymlem, Šloufem a Zbytkem oba pánové hodí víc než do sociální demokracie. Pecina si navíc po ODS a ČSSD bude moci vyzkoušet už třetí politickou stranu," řekl iDNES.cz Sobotka.

Šlouf je lobbista, který má k Zemanovi blízko, Zbytek je pak členem jihočeské SPOZ.

Zaorálek: Nemíním to trpět

Pecina s Palasem nejsou jedinými členy ČSSD, kteří bývalého šéfa sociálních demokratů podporují.

V poslední době se totiž ve prospěch Zemana vyjádřila například místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová nebo čestný předseda socialistů Valtr Komárek.

Podle dalšího místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka je situace, kdy ČSSD má jednoho kandidáta, Jiřího Dienstbiera, a její představitelé vystupují na podporu jiného, absurdní.

Zeman a Dienstbier bojují o přízeň KSČM:

"Nemíním to trpět. Není možné se podílet na kampani někoho jiného než vlastního kandidáta, někoho, kdo je evidentně náš soupeř," řekl Aktuálně.cz.

Ostrá slova jednoho ze skalních Dienstbierových příznivců přichází v době, kdy ČSSD licituje o hlasy komunistických voličů.

KSČM, která nepostavila vlastního kandidáta, totiž zvažuje, koho v přímé volbě podpoří. Rozhoduje se právě mezi Zemanem a Dienstbierem. V případě Jiřího Dienstbiera pak chce po socialistech záruky, že je skutečným jediným kandidátem českých socialistů.

 

Právě se děje

Další zprávy