Vláda chystá novou koncepci boje s korupcí, založí radu

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
4. 6. 2014 17:21
Důraz chce soustředit hlavně na prevenci. Kabinet se rovněž rozhodl, že do konce roku splní nejdůležitější závazky v této oblasti.
Ministr Jiří Dienstbier do konce června předloží statut nové Rady vlády pro boj s korupcí
Ministr Jiří Dienstbier do konce června předloží statut nové Rady vlády pro boj s korupcí | Foto: Vojtěch Marek

Praha – Do konce června by měl ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) předložit pracovní plán nové Rady vlády pro boj s korupcí. Nově vzniklý orgán by podle představ kabinetu měl zajistit lepší plnění bodu koaliční smlouvy týkajícího se boje s korupcí.

Jeho členy by měli, kromě ministrů vnitra, financí a spravedlnosti, být například i ředitelé protikorupčního policejního útvaru, Generální inspekce bezpečnostních sborů nebo nejvyšší státní zástupce. Dienstbier také chtěl, aby součástí rady byli zástupci nevládních organizací, které se bojem s korupcí zabývají.

Hlavní pracovní náplní rady by mělo být vyhodnocování takzvaných akčních plánů. Právě ty jsou součástí nové koncepce boje s korupcí. Podle Dienstbiera totiž předchozí vlády protikorupční tažení pouze deklarovaly na papíře, ale bez větších výsledků.

Většina klíčových věcí se nesplnila

"Máme tady schválené rozsáhlé plány boje proti korupci, které se pravidelně vyhodnocovaly. A byl to čistě formální postup, většina klíčových věcí se neplnila. Ministerstva pouze vždy odškrtala, co plní, co neplní. Zpravidla to dopadlo tak, že se odsunul termín, a nic moc se v této oblasti se neudělalo," podotknul po středečním jednání vlády Dienstbier.

A měly by to být akční plány na jednotlivé roky, které zajistí, že nové zákony a opatření budou přijímány rychleji a flexibilněji. "Budou vycházet ať už z koaliční smlouvy, tak i z legislativního plánu," přiblížil ministr.

Kromě budoucích plánů se vláda ve středu zavázala, že do konce roku přijme několik norem, které jsou pro boj s korupcí důležité. "Zcela zásadní je například novela zákona o střetu zájmu, v legislativním plánu máme i předložení zákona o financování politických stran, který by měl mimo jiné upravit také financování kampaní. Klíčový je také zákon o prokazování původu majetku a zcela zásadní protikorupční norma je zákon o státní službě," nastínil Dienstbier.

Na definitivní podobě služebního zákona už se koalice shodla před týdnem. Podle návrhu by tak například měli úřednické zkoušky skládat pouze ti státní zaměstnanci, kteří mají praxi kratší než tři roky.

Zákonem by se mohla zabývat Sněmovna na mimořádné schůzi o prázdninách. Podle šéfa poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka by však poslanci o návrhu mohli jednat už příští týden na červnové schůzi.

 

Právě se děje

Další zprávy