V pondělí se sejde nová Sněmovna, poslanci složí slib

Domácí ČTK Domácí, ČTK
18. 11. 2013 17:18
Ustavující schůzi svolala bývalá předsedkyně Miroslava Němcová
Sněmovna zatím zeje prázdnotou.
Sněmovna zatím zeje prázdnotou. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) svolala ustavující schůzi dolní komory. Schůze začne příští týden v pondělí 25. listopadu ve 14:00 a poslanci budou mimo jiné skládat svůj slib.

Podle vedoucího kanceláře Sněmovny Petra Kynštetra bude schůze trvat minimálně dva dny a může se podstatně protáhnout.

První den proběhne složení slibu, druhý den pak proběhnou volby orgánů Sněmovny. "Ten volební maraton bude asi dlouhý, protože volby mohou být tříkolové a to může být velice dlouhé," vysvětlil v České televizi.

Na programu je například návrh na zřízení mandátového a imunitního výboru a především volba členů vedení Sněmovny, tedy předsedy a místopředsedů.

Program první schůze čítal v minulých volebních obdobích 17 stejných bodů. Tentokrát budou poslanci projednávat taky čtyři zákonná opatření, takže na návrhu programu je celkem 21 bodů.

Čtyři zákonná opatření vlády schválil Senát a Sněmovna o nich musí rozhodnout na své první schůzi. Obsahují navýšení platby na zdravotní pojištění za státní pojištěnce, daňové změny související s novým občanským zákoníkem, novou úpravu daně při nabytí nemovitých věcí a změny při zadávání veřejných zakázek.

Ustavující schůze v minulosti trvala obvykle dva dny. Pro volbu vedení a orgánů Sněmovny se totiž musejí dodržovat zákonné lhůty a nelze je provést za jediný den.

Mezi nominacemi a samotnou volbou musí uplynout nejméně čtyřiadvacet hodin. Delší byla první sněmovní schůze po volbách v roce 2006, kdy trvala zhruba půldruhého měsíce; jednacích dnů bylo devět.

Valná většina poslanců nebude v nové Sněmovně poprvé, probíhala zde totiž koaliční jednání. Podle Kynštetra už tak většina poslanců například převzala klíče, každý navíc dostane tašku s nejdůležitějšími zákony a návody, jak ve Sněmovně postupovat.

 

Právě se děje

Další zprávy