V ODS v Praze 5 zuří po roce nová bitva

Kateřina Eliášová
25. 5. 2007 16:27
Odpůrci kontroverzního starosty znovu usilují o jeho odvolání
Odpůrci starosty Jančíka mu jdou znovu po krku
Odpůrci starosty Jančíka mu jdou znovu po krku | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Téměř po roce se na smíchovské radnici ovládané ODS znovu rozpoutala bitva dvou znepřátelených křídel strany. Odpůrci spolustraníka, starosty Milana Jančíka  požadují svolání mimořádného zastupitelstva, na kterém chtějí hlasovat o jeho odvolání.

Jančíka dlouhodobě krititují. "Jeho politika je neúnosná. Stojí za neprůhlednými transakcemi a obchody na Praze 5, třeba podivnými pronájmy majetku městské části," tvrdí jeden z jeho největších kritiků, zastupitel za ODS Ondřej Gál.

Odchod z klubu nehrozí

Čtěte více

  • Starostu Jančíka vyšetřuje policie
  • Kauza "mrtvé duše" v ODS usnula
  • ODS: Jančík ustál aféru s černými dušemi
  • Ten, který srazil strážníka a ujel
    • Podobný spor řešila smíchovská ODS zhruba před rokem. Na počátku stálo obvinění ze strany Jančíkových odpůrců, že starosta ke svému znovuzvolení využil takzvané "mrtvé duše". Následoval boj o vyškrtnutí Jančíka z kandidátky, jeho kritici nakonec neuspěli.

      Pře uvnitř části ODS tehdy ohrožovala i křehké vyjednávání o vládě: předseda ODS na Praze 5 František Laudát dokonce pohrozil, že odejde z klubu.

      "Dobré jméno to straně zcela jistě nedělá. Ve svém důsledku může mít ta situace dopady na ODS v Praze a vzhledem k jejímu volebnímu výsledku logicky i na celou ODS.," řekl tehdy pražský primátor Pavel Bém /ODS/, který spor nakonec urovnal.

      Laudát klub teď neopustí, chce hlasovat pro reformy
      Laudát klub teď neopustí, chce hlasovat pro reformy | Foto: ODS

      František Laudát teď novou revoltu nezvažuje. "Já teď premiéra Topolánka v parlamentu nepodtrhnu, nehodlám vystoupit klubu a vyvolávat celorepublikovou krizi jenom kvůli Jančíkovi, to je pro mě nepřijatelné," řekl Aktuálně.cz Laudát.

      Odpůrci se teď ozvali znovu a žádají hlavu starosty Jančíka

      Patnáct smíchovských zastupitelů teď starostu požádalo dopisem o svolání mimořádného zastupitelstva, podle zákona jim musí Jančík do patnácti dní vyhovět. Kdy by se mimořádná schůze mohla konat, Jančík zatím neřekl, má vypnutý telefon.

      Praha 5 má 43 zastupitelů, pro odvolání se musí vyjádřit nadpoloviční většina.

      "Vyvineme jednání s některými zastupiteli, o kterých si myslíme, že by ten názor na starostu Jančíka mohli změnit," věří v úspěch Gál.

      Zastupitelé, šest z nich za ODS, čtyři za Stranu zelených, po dvou z KSČM a ČSSD a jedná Evropská demokratka, chtějí, aby Jančík na mimořádné schůzi vysvětlil i některé, podle nich podezřelé transkaceVýsledky sněmu bojkotujeme

      Dopis s požadavkem svolání mimořádné schůze předali dnes do podatelny Kanceláře starosty, jen dva dny po oblastním sněmu, na kterém si členové ODS zvolili nové vedení. Odpůrci starosty se ho nezúčastnili a výsledky neuznávají.

      "Už jsme podali zpochybnění smírčímu výboru strany, pokud nevyhoví naší stížnosti, tak se s pomocí právníků budeme snažit domáhat se pravdy u soudu," řekl Aktuálně.cz Gál.

       

      Právě se děje

      Další zprávy