V nejnovějším průzkumu opět posílilo ANO, Přísaha předběhla komunisty i ČSSD

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 7. 2021 9:52
Podpora hnutí ANO se zvýšila a podle modelu agentury Median by volby do sněmovny v červnu vyhrálo s 26 procenty hlasů. Po čtyřech měsících se tak opět dostalo v průzkumu do pozice lídra, kde vystřídalo koalici Pirátů a starostů. Tu by podpořilo 21,5 procenta lidí.
Foto: Median

Následovala by koalice Spolu, kterou tvoří ODS, lidovci a TOP 09, s 20 procenty hlasů. Do dolní parlamentní komory by se ještě dostalo SPD a hnutí Přísaha před KSČM a ČSSD se zhruba pěti procenty hlasů. 

Podpora ANO se proti květnu zvýšila o tři procentní body, zatímco Piráti a STAN si pohoršili o 2,5 bodu, preference Spolu se téměř nezměnily.

Meziměsíčně ztratila i SPD, které by nyní dalo hlas osm procent občanů, tedy o procentní bod méně než v květnu. Hnutí Přísaha Roberta Šlachty si od té doby polepšilo o dva body na šest procent, předběhlo tak ČSSD i KSČM, které od května ztratily.

Komunisty by v červnu volilo 5,5 procenta lidí, o půl bodu méně než o měsíc dříve. Podpora sociální demokracie pak klesla o dva body na pět procent.

"Vzhledem k nezakotvenosti voličů není vhodné predikovat, která ze stran se ziskem okolo pěti procent by se nyní reálně dostala do Poslanecké sněmovny," doplnili v této souvislosti autoři průzkumu. Navíc statistická odchylka v případě malých stran činí plus minus půl procentního bodu a u největších až 3,5 bodu.

Vítězství ANO ve volbách predikoval i červnový volební model Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), podle kterého by ANO mělo 24,5 procenta volebních hlasů. Piráti a STAN by měli 22,5 procenta a koalice Spolu 19,5 procenta. Naproti tomu podle červnového modelu agentury Kantar CZ by ANO bylo až třetí se ziskem 21,5 procenta hlasů, na první příčce by byli Piráti a STAN s 24 procenty následovaní s odstupem půl procentního bodu koalicí Spolu.

Median uvedl, že co se týče volebních potenciálů, ty jsou u tří hlavních subjektů vyrovnané. Pokud by ANO získalo hlasy od všech voličů, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast ve volbách, mělo by 29,5 procenta hlasů, tedy stejně jako koalice Pirátů a STAN. Volební potenciál koalice Spolu byl v červnu podle Medianu 28 procent. Nejsilnější volební jádro, které ukazuje, kolik procent hlasů by strana získala, pokud by ji volili jen přesvědčení voliči, má ANO. Zisk přesvědčených voličů by mu v červnu stačil na volební výsledek na úrovni 15,5 procenta. U koalic Pirátů a STAN a Spolu je volební jádro shodně ve výši 12,5 procenta.

Data pro volební model sbírala agentura od 1. do 30. června a do průzkumu se zapojilo tisíc lidí starších 18 let. Červnových voleb by se zúčastnilo podle zjištění Medianu 63 procent voličů a zhruba 30 procent by k volbám do sněmovny určitě nešlo.

 

Právě se děje

Další zprávy