V centru Prahy byl spuštěn volební útok proti ODS

Michal Štůsek Kateřina Eliášová, Michal Štůsek
23. 9. 2010 14:30
Ke kampani zesměšňující pražskou ODS, se hlásí skupina Openkrad
Staroměstskou radnici ozdobil transparent
Staroměstskou radnici ozdobil transparent | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na Staroměstském náměstí v centru hlavního města dnes odpoledne začal zatím největší předvolební útok proti pražské ODS.

Skupina vystupující pod názvem Volné sdružení Openkrad, zesměšňuje projekt Karty Pražana Opencard, který loni rozjel pražský magistrát, kde je ODS od minulých komunálních voleb vládnoucí stranou.

"Jsme v předvolební době, škoda jen, že političtí konkurenti neříkají své názory svými ústy, ale používají k tomu občanská sdružení, která se snaží pražskou ODS poškodit," kritizoval autory kampaně šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Konkurenční politické strany potvrdily, že s akcí nemají nic společného a až na jednu výjimku o ní ani nevěděly.

"Jedná se o sympatizanty TOP 09, strana jako taková s tím nemá nic společného," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí TOP 09 Jan Jakob. Dodal, že celý nápad je jeho stranickým kolegům sympatický.

Podívejte se, jak protestní akce probíhala

Symbol netransparentnosti

Opencard, sloužící především jako elektronická tramvajenka, se stala symbolem netransparentních veřejných zakázek pražského magistrátu a sama ODS musela přiznat, že jde o podezřelý a předražený projekt. Město za ni zaplatilo stovky milionů korun a další výdaje budou následovat.

"Miliardy, které mají zlepšovat kvalitu života města a jeho lidí, mizí v černé díře úzkého společenství. Politici se namísto obhajoby zájmů občanů, změnili v trapnou a prolhanou ochranku zájmů několika vyvolených," stojí v manifestu, který skupina zveřejnila a v němž oznámila svoji akci na Staroměstském náměstí.

S projektem Opencard navzdory tomu počítají i do dalších let všechny hlavní politické strany, které v hlavním městě kandidují do zastupitelstva. Jejich plány s Kartou Pražana si můžete podrobně přečíst v přehledu volebních plánů, který Aktuálně.cz shromáždilo.

Tyranská vláda Megaztrátu

Skupina paroduje i název radnice, který přejmenovala na "Megaztrát". Varuje před korupcí, která podle skupiny prorostla za vedení ODS celým magistrátem. "Nazýváme tento systém tyranskou vládou Kmotra Openkrada. Proti okupaci našeho města vyhlašujeme odboj," uvádí manifest.

Skupina spustí i internetovou část kampaně a u pražské nové i staré radnice uspořádá happening. "Vypustíme krysy - jakožto symbol současného vedení pražského Magistrátu-Megaztrátu," avizovali autoři.

 

Právě se děje

Další zprávy