V čele úřadu vlády končí "hradní" Augustin. Střídá ho Barthová, s níž Babiš pracoval už na financích

Radek Dragoun Radek Dragoun
27. 6. 2018 16:56
Premiér Andrej Babiš konec Radka Augustina na postu vedoucího Úřadu vlády nekomentoval. Z tiskové zprávy ale vyplývá, že byl odvolán.
Odvolaný vedoucí úřadu vlády Radek Augustin.
Odvolaný vedoucí úřadu vlády Radek Augustin. | Foto: archiv Radka Augustina

Praha - Při středečním jmenování druhého kabinetu Andreje Babiše se neměnili jen šéfové některých ministerstev. Vedoucí se mění i na Úřadu vlády, kde končí Radek Augustin, který ho vedl od poloviny prosince minulého roku. Dočasně úřad povede Tünde Barthová.

"Pověřili jsme s účinností od 28. června paní Tünde Barthovou řízením Úřadu vlády České republiky, a to do doby jmenování vedoucího Úřadu vlády," oznámil premiér na tiskové konferenci. Důvody Augustinova konce nekomentoval, ani jeden na otázky Aktuálně.cz neodpověděl. Z tiskové zprávy však vyplývá, že byl ze své funkce odvolán.

Augustin má velmi blízko k Hradu. Úřad vlády vedl již v době Rusnokova úřednického kabinetu, který je označována jako prezidentský. Zeman jej totiž jmenoval navzdory existující většině v Poslanecké sněmovně. Poté Augustin nastoupil na Hradě jako ředitel analytického odboru, odkud si ho Babiš opět přivedl do Strakovy akademie.

I své stranické působení Augustin spojil s prezidentovým jménem. V roce 2009 přestoupil z ČSSD do Strany práv občanů - Zemanovci, ve které byl dvakrát po sobě zvolen místopředsedou.

Naopak Barthová svou kariéru ve státní správě buduje kolem Babiše. Ten si ji přivedl ještě jako ministr financí na post ředitelky svého kabinetu. Předtím působila v byznysu, mimo jiného dělala tajemnici Zdeňka Bakaly (je majitelem vydavatelství Economia, pod které spadá i deník Aktuálně.cz, pozn. red.). Od doby, kdy se Babiš stal premiérem, vede Barthová odbor kabinetu předsedy vlády.

Vedoucí Úřadu vlády například koordinuje a kontroluje plnění úkolů či usnesení vlády nebo ministerstev, může však také předkládat materiály na jednání vlády. Už o nich ale nehlasuje, takovou pravomoc mají jen členové vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy