V Brně se vrací na výsluní ODS, ukazuje bleskový průzkum

Tereza Hotová
6. 10. 2018 16:37
Bleskový průzkum prováděný při odchodu voličů z volebních místností, takzvaný exit polls, ukazuje v Brně na velký úspěch ODS. V anketě se umístila na první příčce a předstihla i favorizované hnutí ANO. Volební sondu provedly desítky studentů katedry politologie Masarykovy univerzity.
Katedra politologie Masarykovy univerzity v Brně provedla bleskový průzkum, který ukazuje na úspěch ODS.
Katedra politologie Masarykovy univerzity v Brně provedla bleskový průzkum, který ukazuje na úspěch ODS. | Foto: Katedra politologie Masarykovy univerzity

Brno - ODS podle průzkumu dosahuje zisku nad dvaceti procenty stejně jako druhé ANO. Výsledky ankety mezi 1850 lidmi zveřejnila katedra na svém Facebooku.

"Odhad je založen na datech od 1850 respondentů v Brně, kteří odpověděli, že volili kandidátní listinu, nebo v kombinaci s vybranými kandidáty," uvedli s tím, že statistická chyba se pohybuje kolem jednoho procenta.

Výsledky dalších stran v pořadí podle autorů průzkumu může zkreslit fakt, že anketa neodráží křížkování napříč stranami. Navíc upozorňují, že vítězství ODS není jisté.

"Pravděpodobné rozpětí výsledků ODS a ANO se překrývá. Zároveň o KSČM a SPD z dřívějších exit pollů víme, že jejich voliči se častěji než jiní odmítají účastnit výzkumů, je tedy možné, že jejich výsledek bude lepší, než jak ukazují sebraná data," dodala katedra ve svém příspěvku.

Celkem 56 studentů se voličů dotazovalo v Brně, Blansku, Tišnově, Hodoníně, Břeclavi, Vyškově a Vranovicích. Celkově se dotázali 3000 voličů.

Při komunálních volbách před čtyřmi lety v Brně vyhrála ČSSD před druhým ANO. ODS skončila až čtvrtá.

 

Právě se děje

Další zprávy