Babiš káral své věrné v ANO: Jsou mezi námi prospěcháři, musíme se od nich očistit

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 7. 5. 2016 12:24
Andrej Babiš se v sobotu sešel se svým hnutím ANO jako obvykle na své domácí půdě na pražském Chodově, aby se svými věrnými "zbrojil" před letošními krajskými a senátními volbami. Stejně tak jako obvykle vládne disciplína, delegáti ideové konference sedí na židlích a poslouchají sled vystoupení. Nejdříve vystoupil samotný Babiš, který si postěžoval, že v ANO je či bylo velké množství prospěchářů. "Proto je jedním z našich nejdůležitějších úkolů před příštími parlamentními volbami očista našeho hnutí od těchto prospěchářů," uvedl v projevu.
Andrej Babiš na květnovém jednání ANO. FOTO: Matěj Slávik
Andrej Babiš na květnovém jednání ANO. FOTO: Matěj Slávik | Foto: Matej Slávik

Praha - Kde jsou ty časy, kdy na setkání hnutí ANO "kralovala" dnes už bývalá místopředsedkyně ANO Radmila Kleslová, která ovládala ANO v Praze a těžce "zatápěla" primátorce za ANO Adrianě Krnáčové.

Kleslová na sobotním jednání ANO chybí, jinak je ale vše při starém. U řečnického pultu se střídají vládní i regionální politici hnutí, kteří oznamují, s jakými tématy by chtělo ANO ve volbách uspět. 

V tradičním duchu začal i předseda hnutí Andrej Babiš, který si stejně jako v minulosti stěžoval na sklon ke kariérismu u některých členů, tak na neochotu místních organizací přijímat mezi sebe nové členy. 

"Proto je jedním z našich nejdůležitějších úkolů před příštími parlamentními volbami očista našeho hnutí od těchto prospěchářů," prohlásil Babiš a postěžoval si, že chtěl získat do krajských voleb různé osobnosti, ale všechny odmítly. "Ani jednoho z nich jsem neukecal," řek s tím, že se ANO dostatečně nevěnovalo výběru lidí.

"Proto je jedním z našich nejdůležitějších úkolů před příštími parlamentními volbami očista našeho hnutí od těchto prospěchářů," vyhlásil Babiš. 

Šéf hnutí nadále trvá na tom, že Evropské unie nemůže podle něj Česku nic přikazovat ohledně přijímání migrantů."Kvóty jsou mrtvé a hnutí ANO na ně nikdy nepřistoupí," prohlásl a volal po uzavření schengenské hranice i dojednání míru v Sýrii.

Přes tuto kritiku dal ale Babiš najevo, že je jednoznačně pro členství Česka v EU. Česko musí podle něj posílat do sídla EU co nejkvalitnější odborníky, kteří budou schopni navázat co nejlepší kontakty a prosazovat české zájmy. 

Předseda hnutí a ministr financí si podobně jako v minulosti stěžoval na dlouhé "řečnění" ve Sněmovně a na příliš dlouhé projednávání zákonů. "Chci pracovat pro voliče a ne sedět v parlamentu, to není moje priorita," prohlásil.  Vládní spolupráci s ČSSD a KDU-ČSL označil za umění možného kompromisu, kabinet je ale podle něho jedním z nejúspěšnějších po roce 1989.

Babiš mluvil také o dopravě, zdravotnictví, školství a migrační krizi. Podle ně si Česko nenechá ohledně migraci nic od Evropské unie diktovat a přijme jen toho, koho opravdu bude chtít podle vlastního úsudku.

Mezi vystupujícími byla také eurokomisařka Věra Jourová, která označila Evropskou unii za úspěšný projekt procházející problémy. "Jestliže někdo mluví o vystoupení naší země EU, ptejme se ho, co chce místo EU. Chceme zatuchlé Česko?" ptala se Jourová. Podobně ministr obrany Martin Stropnický hájil spolupráci v rámci NATO.

Kritika vlastních politiků nezazněla

Poklidnou atmosféru vystihlo vystoupení k dopravě. Hnutí ANO má svého ministra Dana Ťoka, kterého odborníci kritizují například za problémy kolem mýta, na sobotním jednání však nikdo proti Ťokovi nevystoupil a veškerá odpovědnost byla "hozena" na dřívější politické garnitury.

Za problémy s dopravními stavbami kvůli starým posudkům jejich vlivu na životní prostředí vinil Babiš někdejší vlády ODS a TOP 09. Ve zdravotnictví podle něho chybí efektivita a hospodárnost. Školství je podle Babiše třeba propojit s podnikatelskou sférou a stavět školy kolem Prahy.

Ministr Ťok sice mluvil podrobně, ale žádná vlastní pochybení nepřipustil. "Určitě nejsem se vším spokojen, ale když porovnáte například stav našich silnic s okolními zeměmi, tak se nemáme za co stydět," sdělil.

Zároveň slíbil, že je velká naděje, aby alespoň některé klíčové stavby bylo možné uskutečnit bez nové studie vlivu na životní prostředí. Stejně tak se pochlubil, že jeho ministerstvo se snaží, aby firmy pracovaly na opravě silnic co nejvíce, a pokud to nedělají, dostávají pokuty.

Do Ťoka si lehce "rýpl" ostravský primátor Tomáš Macura, když se zmínil o své sobotní cestě do Prahy na jednání ANO. "Věřím Danu Ťokovi, ale raději jsem vstal v půl třetí, abych byl tady v Praze včas," podotkl s úsměvem Macura.

Primátor Vokřál se opřel do hejtmana Haška

Jednání se účastní také kandidáti na hejtmany v jednotlivých krajích. Hnutí ANO vysílá do regionálních voleb dohromady přes 700 kandidátů. Mezi těmi, kteří promluvili, byl i primátor Brna Petr Vokřál. Ostře kritizoval současného jihomoravského hejtmana Michala Haška - hlavního soupeře hnutí ANO o ovládnutí kraje na příští čtyři roky.

"Chceme, aby byla mnohem větší provázanost mezi kraji a městy, kraje vůbec nerespektují klíčové postavení měst," uvedl Vokřál a postěžoval si, že v určitých oblastech nedává Haškův kraj Brnu ani korunu.

Pražská konfernce ANO je oficiálním zahájením předvolební kampaně hnutí. Billboardy hnutí se už objevily v krajích na začátku května, slogan zní "Chceme lepší Česko". Na centrální úrovni plánuje ANO za kampaň utratit 60 milionů korun.

Babiš na odpolední tiskové konferenci zareagoval i na informaci deníku Právo, že u vyšetřovatelů dotace na Babišovi Čapí hnízdo bylo objeveno odposlouchávací zařízení. Babiš tvrdil, že zveřejnění informace v den konference hnutí ANO je provokací a on nemá s celou věcí nic společného. Víc celou závažnou událost nekomentoval.

Snažíme se měřit, co se děje na sociálních sítích, firmy se v tom nevyznají, říká zakladatel Socialbakers Jan Řežáb. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy