Už všechny kraje budou hradit lidem poplatky. Od února

Lenka Smyčková
16. 1. 2009 14:08
Oznámila to Asociace krajů po jednání v Brně
Jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů po jednání s ostatními hejtmany v Brně oznámil, že od 1. února budou všechny kraje hradit pacientům poplatky v krajských zařízeních
Jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů po jednání s ostatními hejtmany v Brně oznámil, že od 1. února budou všechny kraje hradit pacientům poplatky v krajských zařízeních | Foto: Obrazová sekce, Jan Langer

Brno- Asociace krajů po dnešním jednání v Brně oznámila, že projednala a doporučila všem členům, aby od 1. února nabídli systém, kdy darovací smlouvou uhradí všechny typy regulačních poplatků v krajských zdravotnických zařízeních.

"Ve všech krajích budou hrazeny všechny poplatky formou darovacích smluv," sdělil jihomoravský hejtman Michal Hašek, který je předsedou asociace. "Je to naplnění slibu ČSSD vůči občanům."

Ideálním řešením, které by podle Haška mělo následovat, je úplné zrušení poplatků.

Senát se bude zabývat návrhem zákona, který by poplatky zavedené ministrem Julínkem zrušil, 28. a 29. ledna. Už před Vánocemi prošel návrh sněmovnou.

"S napětím očekáváme výsledek. Nicméně nechceme oddalovat zahájení našeho předvolebního slibu," prohlásil Hašek.

Lékařská komora nesouhlasí

Do debat o zdravotnických poplatcích se tento týden vložila i Česká lékařská komora, která návrh socialistů na zrušení všech poplatků nepodporuje.

Podle šéfa komory Milana Kubka by to připravilo lékaře a nemocnice o příjmy. Opět by se řada z nich dostala do platební neschopnosti.

Zatím hradí regulační zdravotnické poplatky pouze Středočeský kraj vedený hejtmanem Davidem Rathem. "Tento kraj je inkubátorem oranžové poplatkové revoluce," řekl předseda Asociace krajů.

Příští týden v úterý chtějí kraje doladit technické podrobnosti. Slibují co nejjednodušší systém, který by neznamenal administrativní zatížení a nevyžadoval při každém jednom darování samostatnou smlouvu.

"Pokud se pacient rozhodne, že má o proplacení poplatku zájem, bude to jeho dobrovolné rozhodnutí," sdělil Michal Hašek. "A od kraje to bude dobrovolný dárek."

Připravujeme podrobnosti

 

Právě se děje

Další zprávy