Už se nám dá zase věřit, zní v ČSSD po odchodu Brožové

Martina Machová Martina Machová
12. 6. 2009 18:42
Zastánci kandidatury herečky spíš mlčí
Kateřina Brožová s Petrem Bendou po jejím zvolení do čela kandidátky v Teplicích
Kateřina Brožová s Petrem Bendou po jejím zvolení do čela kandidátky v Teplicích | Foto: Martina Machová

Teplice - Protože se rozloučila, udělala herečka Kateřina Brožová mnoha řadovým sociálním demokratům radost. 

„Je to to nejlepší, co mohla udělat, a jsem ji za to vděčný," říká za řadu jiných Jiří Motyčka, teplický kandidát ČSSD do podzimních voleb.

Diva televizních seriálů vyzvednutá silou předsedy Jiřího Paroubka právě na první místo teplické kandidátky oznámila, že kandidovat nechce. Po třech dnech od zvolení zjistila, že by politiku nemohla sladit s tvůrčí prací herecké a pěvecké hvězdy. 

Jiří Motyčka, předseda místní organizace ČSSD v Krupce, znovu cítí šanci, že sociální demokraté ve volbách uspějí: „Lidé nás budou lépe vnímat. Myslím, že to jsou politické body pro kraj při podzimních volbách."

Revolta severu

Jiří Motyčka patří mezi deset z celkově třinácti předsedů místních organizací na Teplicku, kteří se vzbouřili proti plánu stranického lídra Jiřího Paroubka prosadit do čela zdejší kandidátky vlastní favority z řad českých celebrit.

Řadovým socialistům se nelíbil způsob, jakým byla Brožová do Teplic přivedena. Ani to, že nemá žádné politické zkušenosti a nerozumí tomu, co žádá zdejší region.

„Moje první reakce byla - zaplaťpánbůh," komentuje zprávu o politické rezignaci pražské herečky předsedkyně ČSSD v Bílině Martina Aubrechtová Havlová, manželka teplického poslance Vlastimila Aubrechta.

Foto: Martina Machová

Na rozdíl od Jiřího Motyčky je však k budoucnosti opatrnější. 

„Momentálně nedokážu posoudit, co to znamená. Jestli si skutečně uvědomila neslučitelnost práce poslance s profesním životem, nebo zda jde zase jen nějaký taktický krok určitých osob," říká Aubrechtová.

Nedůvěra k Praze

Právě nedůvěru, kterou akce Brožová vyvolala mezi řadovými straníky, připomíná její manžel a současný poslanec ČSSD Vlastimil Aubrecht.

„Situace v regionu se podle mne uklidní tak nejdřív o prázdninách. Z lidí to nejdřív musí vyprchat, cítí se uražení," míní.

Jiří Šlégr po rezignaci Kateřiny Brožové v usilování o poslanecký mandát pokračuje. Severočeským sociálním demokratům vadil méně
Jiří Šlégr po rezignaci Kateřiny Brožové v usilování o poslanecký mandát pokračuje. Severočeským sociálním demokratům vadil méně | Foto: Ludvík Hradilek

„Mnoho z nich mi říkalo, že při takovém jednání, kdy sem na kandidátku někoho šoupnou z Prahy, nevidí ve straně perspektivu," líčí poslanec.

Jeho samotného dění kolem teplických nominací odsunul až na páté, tedy téměř nevolitelné, místo.

Odchodem k vítězství?

Výrazná postava ČSSD v severních Čechách a hlavní oponent pražského vedení na severu Jaroslav Foldyna pak věří, že z příběhu politického angažmá herečky Brožové se socialisté dokážou poučit.

„Chybami se člověk učí, stejně jako politické strany. Její odstoupení je významný krok pro stabilizaci strany a myslím, že jen tak dokážeme vyhrát parlamentní volby," konstatoval bývalý lídr ústecké kandidátky do krajských voleb.

Nikdo neplakal, nikdo nelitoval

Pro Kateřinu Brožovou veřejně netruchlí ani v místních buňkách ČSSD, které ji na nominační konferenci vyjádřily podporu.

„Zaskočilo mne to, mohla být ozdobou kandidátky. Je to její rozhodnutí, nemůžu jí ho tedy vyčítat ani chválit," říká předseda místního sdružení v Bystřanech a trojka teplické kandidátky Ivan Vinický.

Předseda dubské orgnaizace ČSSD Ladislav Čurda se přímé odpovědi vyhýbá: „Zbylo tam dost kvalitních kandidátů. Paní Brožová je prostě osobnost značně pracovně vytížená a je i lepší, když to udělala teď, než kdyby to zjistila až v Poslanecké sněmovně," uvedl.

K odstoupení Brožové se nechce vracet ani jeden z jejích hlavních propagátorů. Severočeský boss sociální demokracie a Paroubkova „pravá ruka" Petr Benda.

Sám přitom herečce uvolnil místo, když získal nominaci v sousedním ústeckém okrese namísto domovského teplického.

 

Právě se děje

Další zprávy