Kvůli samé evidenci vám ani nenatočí pivo, varuje Gazdík. Kalousek má 80 hodin argumentů

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
17. 9. 2015 19:30
Jak to bude vypadat, až bude zavedena elektronická evidence tržeb? Úřadující předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík natočil video, na němž ukazuje, jak se podle něj evidence dotkne živnostníků a provozovatelů restaurací. Evidencí tržeb se budou poslanci zabývat ve druhém čtení v pátek a lze očekávat, že jednání se protáhne až do noci.
Jak elektronická evidence tržeb znepříjemní život | Video: Starostové a nezávislí

Praha - Chcete si zajít na pivo, ale hospodský vám ho kvůli samému papírování ani nestihne natočit. Jde sice o mírnou nadsázku, ale podle místopředsedy Sněmovny a nynějšího šéfa Starostů a nezávislých Petra Gazdíka se i tímto způsobem může projevit zavedení elektronické evidence tržeb.

Gazdík proto v tomto duchu natočil video, které zveřejnil těsně před tím, než v dolní komoře Parlamentu začnou tahanice o opatření, od něhož si ministr financí Andrej Babiš (ANO) slibuje přínos až dvanáct miliard ročně.

"Chtěl jsem vtipnou formou upozornit na to, jak se evidence tržeb negativně dotkne drobných živnostníků a provozovatelů hospod a restaurací," vysvětlil deníku Aktuálně.cz Gazdík, proč video natočil.

Druhé čtení elektronické evidence přijde na řadu v pátek jako třetí pevně zařazený bod. Poslanci jsou připraveni, že se jednání může protáhnout až do noci.

"Mám asi osmdesát hodin argumentů, proč je tento zákon špatný. Nechci je všechny použít v pátek při druhém čtení, ale nějakou dobu mluvit budu," připustil například šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který už dříve prohlásil, že bude opatření blokovat klidně do konce volebního období.

Své připomínky budou chtít uplatnit i občanští demokraté. Ti už ovšem opatrně uznávají, že příliš dlouhé obstrukce by se ve výsledku mohly otočit proti nim.

 

Právě se děje

Další zprávy