Uvnitř VV je připraven plán, jak sesadit předsedu Johna

Martina Machová Martina Machová
12. 4. 2012 20:55
Část politiků Věcí veřejných chce svého prvního muže strany upozadit
Peake nebo John? To je VV otázka.
Peake nebo John? To je VV otázka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Právě ukončená vládní krize bude mít svou dohru uvnitř nejmenší vládní strany, která ji před dvěma týdny spustila.

Uvnitř partaje se totiž podle zjištění deníku Insider zrodil plán, jak se odříznout od otce zakladatele Víta Bárty. Potřeba je k tomu osmi regionů nebo většiny v grémiu, které mohou zaúkolovat předsedu ke svolání mimořádné volební konference.

Na ní by pak Věci veřejné převolily vedení a místo Radka Johna, jehož prostřednictvím Vít Bárta stranu ovládá, by se šéfkou nejmenší vládní strany stala ministryně Karolína Peake.

Ta už tento týden v rozhovoru pro Právo připustila, že by se plánovaná ideová konference VV mohla změnit ve volební a při té příležitosti, že by opět zkusila kandidovat na předsedkyni.

V rozhovoru pro iHned.cz ještě přitvrdila. "Osobně bych mu přála chvilku klidu a stažení se, koncentraci na jeho rodinný život, který za poslední rok musel doznat značných ztrát," popsala, jak by mohla vypadat Bártova budoucnost.  

Změna v klubu

Po výměně stranického vedení by pak následovala i rošáda v čele poslaneckého klubu. Tomu nyní šéfuje právě Vít Bárta a je to jeho jediná politická funkce.

Plán je ve straně známý a ví o něm i Bártovi příznivci.

"Obě frakce se dohodly, že tato přetahovaná ovšem nesmí skončit roztržením strany," řekl Aktuálně.cz jeden z vůdčích postav boje o budoucnost VV.

Soud jako urychlovač

Celou akci by mohl uspíšit páteční rozsudek nad Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou. Pokud soud řekne, že je Bárta vinen, sled výměn na vrcholných postech se prohodí. Jako první by podle Insideru přišla na přetřes funkce Bárty v čele poslaneckého klubu a teprve pak obměna stranického vedení. 

Vít Bárta s manželkou Kateřinou Klasnovou.
Vít Bárta s manželkou Kateřinou Klasnovou. | Foto: Ludvík Hradilek

Ve čtvrtečním rozhovoru pro Českou televizi to Bárta potvrdil.

"Kdybych byl v pátek odsouzen, končím ve vysoké politice. Znamená to odchod ze všech stranických funkcí i z pozice předsedy poslaneckého klubu," řekl neformální lídr VV Bárta ČT.

"Jdu na to jednání s tím, že jsem byl dlouhou dobu kormidelníkem lodi, která byla ve velké bouři. V pátek míním zúčtovat svoje kormidelnické řemeslo," prohlásil.

Odpůrci bártovsko-johnovského vedení už nyní disponují dvěma krajskými usneseními, která současné stranické špičky buď přímo vyzývají k rezignaci, nebo alespoň požadují svolání mimořádné konference. Jsou jimi straníci z Pardubicka a jižních Čech.

"Jsem toho názoru, že VV potřebují změnu stylu vedení a pomyslnou čáru v písku," hovoří napřímo jihočeský poslanec VV Viktor Paggio.

Po obratech předsedy Radka Johna během minulého úterý, kdy nejprve spolu s Vítem Bártou dotlačil grémium k razantnímu usnesení, že ministři mají podat demise, aby následně toto rozhodnutí mírnil, se však přidávají i další regionální organizace.

K rezignaci a převolení vedení Johna vyzvali i předsedové pražských klubů a dá se předpokládat, že svou výzvu zformalizují do usnesení pražské krajské rady během svého čtvrtečního zasedání.

V předvečer verdiktu nad Bártou zasedala také jihomoravská organizace, ale v ní nepanuje nad postojem k Johnovi s Bártou v zádech jednota. Příznivci Karolíny Peake ji označují spíš jako "bártovské území" kvůli tomu, že k místním lídrům patří například poslanec a strážce stranické kasy Michal Babák.

Jak jednání dopadlo nechce nikdo z oslovených jihomoravských politiků sdělit. "Přestože jsme Věci veřejné, ponecháme si dnešní rozhodnutí krajské rady až na zítřejší jednání grémia strany," vzkázal jen předseda místních VV Jan Blažek.

 

Právě se děje

Další zprávy