Útok na ikonu zevnitř ODS: Jablonec už nechce Sobotku

Martina Machová Martina Machová
27. 5. 2013 19:20
Jablonecká ODS chce po 13 letech vyměnit Přemysla Sobotku v čele krajské organizace
Přemysl Sobotka.
Přemysl Sobotka. | Foto: Vojtěch Marek

Jablonec nad Nisou - Dosud nezpochybnitelný lídr libereckých občanských demokratů a vlivná figura celé ODS Přemysl Sobotka je poprvé vystaven hrozbě, že o své výsadní postavení ve straně přijde.

Muži, který se postavil Václavu Klausovi a později jako první zavelel k odchodu Mirka Topolánka, vyrostla konkurence přímo v jeho domovském regionu.

V pondělí navečer byl učiněn první krok vedoucí k Sobotkově pádu z čela krajské organizace v Libereckém kraji a fakticky i celé ODS: Oblastní sněm v Jablonci jednohlasně podpořil nominaci zdejšího primátora Petra Beitla na fuknci krajského lídra strany.

Bude to vůbec poprvé za 13 let od vzniku Libereckého kraje, a tedy i krajské organizace ODS, kdy Přemysl Sobotka půjde do souboje o prvního muže zdejší ODS s protikandidátem.

"Sobotka má obrovskou zásluhu na polistopadovém politickém vývoji, nechceme ho popravovat. Situace je taková, že by mělo dojít ke generační obměně. A jemu poděkovat," říká poslanec ODS Vít Němeček, jinak také ředitel jablonecké nemocnice.

Za tři týdny

Zda Přemysl Sobotka obhájí post, či ne, o tom se bude definitivně rozhodovat 17. června v Liberci.

Někdejší dlouholetý předseda Senátu, dnes místopředseda, nehodlá vyklidit pole. "Domnívám se, že je za mnou práce nejen obecně politická, ale i v ODS," říká Přemysl Sobotka s tím, že nejde do prohrané bitvy.

Něco podobného však o sobě říká jeho vyzyvatel. "Jablonecká oblast má v Libereckém kraji výjimečně dobré postavení a výsledky," vysvětluje svou kandidaturu Petr Beitl. Míní, že by se voličská podpora jeho buňce měla projevit i v personálním složení vedení liberecké ODS.

Jablonecký primátor Petr Beitl.
Jablonecký primátor Petr Beitl. | Foto: Facebook

Vítězové z Jablonce

Jablonecká ODS má v poslední době skutečně navrch a jako jedna z mála organizací ODS v republice volby neprohrává. Přemysl Sobotka se naopak něčím takovým nemůže v posledních letech prokázat.

V regionu sice platil za politickou stálici, i na Liberecku ovšem ODS pod jeho vedením prohrává. Nehledě na to, že jako prezidentský kandidát strany utrpěl v přímé volbě drtivou prohru.

Ve prospěch "konkurenční" jablonecké organizace oproti tomu hovoří třeba to, že ve sněmovních volbách 2010 pomohli voliči právě jejím kandidátům přednostními hlasy přeskočit krajem vybrané oficiální stranické lídry.

Petr Beitl je jedním z mála primátorů, které ODS v republice má. V kraji jediným, v Liberci ODS odešla do opozice v roce 2010. Jablonecké ODS se loni rovněž podařilo získat post senátora, přitom celkově ODS získala v roce 2012 jen 4 mandáty z 27.

"Nevím, jestli pro to, aby přišla změna, musíme ještě prohrát další parlamentní a komunální volby. Volič nám to spočítá," říká na Sobotkovu adresu senátor za jablonecký obvod Jaroslav Zeman, který patří mezi kritiky liberecké stranické politiky.

Šance na úspěch jablonečtí straníci oslovení Aktuálně.cz odhadují padesát na padesát. "I kdybychom nakonec prohráli drtivě, volič alespoň uvidí, že je zde snaha dělat politiku jinak, než jak tomu na Liberecku bylo poslední roky," dodává Zeman.

Lídr ODS pro krajské volby v roce 2008 Radim Zika na tiskové konferenci po prohraných volbách.
Lídr ODS pro krajské volby v roce 2008 Radim Zika na tiskové konferenci po prohraných volbách. | Foto: Martina Machová

Porážky Sobotkovy armády

Byť si Přemysl Sobotka v rámci liberecké ODS nadále drží slušnou osobní reputaci a podařilo se mu vyhnout skandálům zdejších straníků, v senátních volbách v roce 2010 nebylo jeho vítězství tak jasné jako v letech předtím.

Velká porážka přišla letos při prezidentských volbách. Politik, kterému v ODS (někteří vážně, jiní s ironickým nádechem) říkali "prezident", získal na celostátní úrovni 2,46 procenta hlasů. V domovském Liberci to nebylo o moc lepší - zdejší voliči mu dali jen 4,21 procent hlasů.

ODS v kraji i v samotném Liberci takto prohrává už od roku 2008. Nejprve Sobotkův chráněnec, pozdější předseda Pozemkového fondu Radim Zika prohrál v tom roce krajské volby a v někdejší baště ODS se stejně jako ve zbytku republiky ujali vlády sociální demokraté.

Další rána přišla se sněmovními volbami v roce 2010. Někdejší poslanci Zdeněk Mach ze Semil a Tomáš Hasil z Liberce byli voliči odmítnuti a na preferenční hlasy se do sněmovny dostal právě Němeček a právnička Ivana Weberová.

Navíc z původních čtyř poslanců zbyli ODS jen dva. Zatímco ještě v roce 2006 ji zde volilo 83,6 tisíce voličů, v roce 2010 to bylo již jen 43,8 tisíce.

Jak mizeli voliči ODS v Liberci

Nahoře a dole - někdejší primátor Liberce Jiří Kittner ještě během kontroverzního mistrovství světa v roce 2009. Dnes mu hrozí osm let vězení za nevýhodné prodeje pozemků.
Nahoře a dole - někdejší primátor Liberce Jiří Kittner ještě během kontroverzního mistrovství světa v roce 2009. Dnes mu hrozí osm let vězení za nevýhodné prodeje pozemků. | Foto: Ondřej Besperát

O pár měsíců později musela ODS v komunálních volbách po dvaceti letech opustit libereckou radnici, kdy ji porazil občanský aktivista a její kritik Jan Korytář. ODS získala 17,74 procenta hlasů, Korytářova Změna 20,63 procenta.

Část ODS následně pomohla konkurenčním socialistům - Korytář byl odvolán a ČSSD získala post primátora. Sami občanští demokraté zůstali v opozici.

Pokračující zmar ODS v krajském městě a obecně v hejtmanství ukázaly i poslední krajské volby. Někdejší hegemon moci v regionu získal v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu jen pět mandátů.

Navíc opět voliči rozhodovali v rozporu s partajním sekretariátem. Ze zadních míst kandidátky poslali do zastupitelstva dva kritiky stranických poměrů ze Semilska, které funkcionáři ODS původně odsunuli daleko za volitelná místa.

ODS tak na Liberecku získala při krajských volbách jen 9,26 procenta hlasů a v samotném stotisícovém Liberci dokonce jen 7,34 %. Vládní stranu na hlavu porazila dvě regionální hnutí - Starostové pro Liberecký kraj a Změna pro Liberecký kraj, v jejímž čele stál opět Jan Korytář.

 

Právě se děje

Další zprávy