Úsvit opsal švýcarské populisty, odmítá imigranty

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
23. 4. 2014 18:30
Nápad i provedení plakátů hnutí Úsvit pro volby do evropského parlamentu je prakticky totožné s kampaní Švýcarské lidové strany. Úsvit nicméně říká, že se inspiroval "vzdáleně".
Plakát kampaně Úsvitu k volbám do Evropského parlamentu.
Plakát kampaně Úsvitu k volbám do Evropského parlamentu. | Foto: Aktuálně.cz

Praha -  Hnutí Úsvit půjde do voleb do evropského parlamentu s kampaní, která velmi pravděpodobně vyvolá vlnu nevole. Sázet totiž bude na deset tisíc plakátů, na nichž bílé ovce vyhání černou ovci, to celé s českou vlajkou na pozadí. "Podpora rodinám, ne nepřizpůsobivým. Práci našim, ne imigrantům," hlásá partaj.

Podle ředitele sdružení Romea Zdeňka Ryšavého je podobná prezentace nepřijatelná. "Je to otevřená xenofobie a rasismus. Ostatně podobnou kampaň už v roce 2008 použila Národní strana, ale i německá neonacistická NPD. Takže je poměrně jasně vidět, kam Úsvit míří," je přesvědčený Ryšavý.

Politolog a odborník na extremismus Miroslav Mareš je však opatrnější. Ten uznává, že si plakáty pohrávají s určitou náladou mezi lidmi. "Motiv černé a bílé v řadě lidí může vzbuzovat xenofobní konotace. Ale myslím si, že je to stále ještě populistické, než že by šlo o 'tvrdý' extremismus, jako třeba v případě maďarského Jobbiku," domnívá se Mareš. "Svědčí to o tom, u jakého spektra voličů hledá hnutí Úsvit podporu a je to jakési přihlášení k politickému směru," dodává.

Žádný plagiát, jen inspirace, říká Úsvit

"Cizinci, ven." Předvolební plakát Švýcarské lidové strany, rok 2007.
"Cizinci, ven." Předvolební plakát Švýcarské lidové strany, rok 2007. | Foto: SVP

Jako první s motivem už před několika lety přišla švýcarská populistická Lidová strana, které vymezení se proti imigrantům vyhrálo volby. Tehdy se proti ní strhla vlna protestů, vyjádření žádala i OSN.

Úsvit inspiraci tímto plakátem nezapírá, ale tvrdí, že nejde o kopii. "Design s ovečkami vzdáleně vychází s úspěšné kampaně k referendu o imigraci, které proběhlo ve Švýcarsku v únoru 2014," tvrdí v tiskové zprávě seskupení okolo Tomia Okamury. I z toho důvodu hnutí neřešilo se švýcarskou partají otázku autorských práv.

Okamura, potažmo jeho hnutí, proti imigrantům a zejména romské menšině vystupuje dlouhodobě. V březnu například ostře odmítl podobu novely cizineckého zákona, která podle něj rozšiřovala okruh příjemců sociálních dávek.

"Jsme pro jednoduché pravidlo a to, že případné sociální podpory má člověk pobírat ve své mateřské zemi. Pokud k nám někdo přijede pracovat, tak ať pracuje, pokud práci najde. A když práci nemá, tak se holt musí vrátit domů a nikoliv parazitovat na našem systému," prohlásil Okamura.

 

Právě se děje

Další zprávy