Úsvit odvolal šéfa poslanců Fialu, jednal za zády klubu

ČTK ČTK
20. 1. 2015 10:07
Na jeho místo zvolili poslanci hnutí dosavadního místopředsedu Marka Černocha.
Radim Fiala a Tomio Okamura
Radim Fiala a Tomio Okamura | Foto: Hnutí Úsvit

Praha - Poslanecký klub Úsvitu odvolal na nočním jednání svého předsedu Radima Fialu, místo něj zvolil dosavadního místopředsedu Marka Černocha.

Informoval o tom mluvčí hnutí Jan Zilvar, podrobnosti klub oznámí v poledne na tiskové konferenci. Novou místopředsedkyní klubu se po Černochovi stala Jana Hnyková, druhým zůstává Petr Adam.

Předseda hnutí Tomio Okamura uvedl, že Černoch získal ve volbě osm hlasů, tedy těsnou většinu ve čtrnáctičlenném klubu. "Fiala zůstává v klubu, počítáme s ním na jiné úkoly," dodal.

Podle Okamury poslanecký klub na prvním jednání v novém roce vyjádřil přání, aby celé vedení klubu požádalo znovu o důvěru. "U nás to probíhá tak, že celé vedení klubu dá funkce k dispozici, včetně Černocha a Adama, přednesli své vize a pak se hlasovalo," popsal Okamura.

Podle informací serveru Novinky.cz, který na věc upozornil, bylo jedním z důvodů Fialova odvolání to, že jednal za zády poslanců a uzavíral dohody, o kterých nikdo z poslanců nevěděl.

Dalším důvodem byla jeho účast na jednání rozpočtového výboru či příklon ke sloučení se Stranou práv občanů. To Okamura odmítl. "Slučování s nikým neplánujeme, to tam (na jednání klubu) vůbec nepadlo," řekl.

Fiala se stal předsedou poslaneckého klubu hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury v listopadu 2013. V letech 1998 až 2012 byl členem ODS, ve volbách 2010 kandidoval v Olomouckém kraji jako dvojka kandidátky ODS a na rozdíl od lídra Ivana Langera se tehdy do Sněmovny dostal.

Fiala byl mezi takzvanými rebely ODS, kteří nehlasovali pro vládní balíček daňových změn. V říjnu 2012 členství v ODS ukončil a do konce volebního období působil jako nezařazený poslanec. V roce 2013 vstoupil do Úsvitu. Poslanecký klub Úsvitu má 14 členů, z toho dvě ženy.

 

Právě se děje

Další zprávy