Ústředí ČSSD chce pravomoc škrtat "toxické" kandidáty

Martina Machová Martina Machová
15. 6. 2012 8:00
Lidový dům tím reaguje na aféry svých straníků, aby neohrožovaly volební výsledek
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se chystá kvůli množícím se aférám svých straníků před krajskými volbami posílit vliv Lidového domu na sestavování kandidátek.

Dosud se na jejich podobě podíleli jen krajští politici po nominačním kolečku začínajícím u místních organizací. Pokud byla přijata krajskou konferencí, zůstala zakonzervovaná až do voleb a toxická jména mohl na poslední chvíli škrtat až stranický volební zmocněnec.

Podle nových pravidel by mohlo do kandidátek zasahovat i předsednictvo ČSSD, tedy rozšířené vedení socialistů, jehož členové jsou předseda, místopředsedové, šéfové parlamentních klubů a zástupci regionů, a to na návrh politického grémia.

"Usiluji o to, aby vedení strany získalo silnější mandát pro možné zásahy do kandidátních listin všude tam, kde takový zásah pomůže zlepšit naše volební šance. Jde zejména o to, abychom mohli odvolat kandidáty zatížené případnými aférami," vysvětluje svůj záměr Sobotka.

Bič na problematické kandidáty zní: "Ze závažných důvodů může předsednictvo kandidáta vyškrtnout na návrh politického grémia." Aby skutečně vešel v platnost, musí jej na svém nedělním jednání schválit ústřední výkonný výbor strany, tedy nejvyšší stranický orgán ČSSD mezi sjezdy.

Prvním adeptem na vyškrtnutí podle pravidel je pak podle informací Aktuálně.cz vlivný mostecký sociální demokrat Pavel Kouda - v současnosti dvojka zdejší kandidátky a vicehejtman v Ústeckém kraji.

Policie na hejtmanství

Právě jeho kancelář na ústeckém hejtmanství zapečetil policejní útvar pro odhalování organizovaného zločinu při své poslední razii v souvislosti s rozdělováním dotací z evropských fondů. Deník Aktuálně.cz v minulosti opakovaně popsal systém politického kartelu, který evropské peníze na severu Čech ovládá a v němž Kouda rovněž figuruje.

Místo v čele kandidátky mu zajistil jeho vliv na socialisty z Mostecka, a to přes to, že část Severočechů již před ústeckou krajskou konferencí řešila, jak se problematického jména na kandidátce zbavit. Nakonec ale hlasy z Mostu byly potřeba pro schválení celkové kandidátky, a tudíž Kouda svůj post uhájil.

I socialisté v Ústeckém kraji si totiž dobře uvědomovali, že by jim jméno kontroverzního politika mohlo ubrat hlasy. Souboj o ústecký hejtmanát patří totiž k těm nejsledovanějším. Místním socialistům se chystá zatopit jejich bývalý předseda Jiří Paroubek a obavy zavedených stran vzbuzuje i hnutí nezávislých PRO Kraj v čele s někdejším poslancem za Stranu zelených Přemyslem Rabasem.

 

Právě se děje

Další zprávy