Ústecký kraj ovládne ČSSD s ODS, přizvou nezávislého

Martina Machová Michal Žák Martina Machová, Michal Žák
25. 11. 2008 21:35
Povolební spolupráci večer odsouhlasila rada ODS
Předvolební plakáty ČSSD na severu Čech...
Předvolební plakáty ČSSD na severu Čech... | Foto: Martina Machová

Ústí nad Labem - Ústeckému kraji bude vládnout ČSSD ve spolupráci s občanskými demokraty a jedním nezávislým. Povolební spolupráci odsouhlasila na večerním jednání rada ODS.

Dopoledne by měli představitelé stran podepsat dohodu o spolupráci. Odpoledne se už 55 zastupitelů potká na první schůzi.

"V rámci regionální rady jsme schválili projekt tak, jak jej navrhuje ČSSD, tedy tři radní pro nás a jedno místo pro nezávislého kandidáta," řekl deníku Aktuálně.cz šéf ústecké ODS a končící hejtman Jiří Šulc.

V krajské vládě usedne sedm zástupců levice, tři z ODS a nezávislý kandidát. Tím bude s největší pravděpodobností odpadlík hnutí Severočeši.cz Mirko Bernas, který partaj, za kterou byl zvolen, opustil údajně kvůli agresivní kampani.

Stejně jako ČSSD ani ODS nechce říci, koho na posty radních nominuje. "Budeme to řešit až ve středu," odkázal Šulc na další jednání.

Kromě tří míst v radě obsadí občanští demokraté tři výbory, čtyři komise a post předsedy regionální rady soudržnosti Severozápad.

Součástí dohody je i to, že ODS nebude zasahovat ČSSD do nominace na post hejtmana a do personálního obsazení rady. Na druhou stranu v ní není nic o tom, že by ČSSD měla zasahovat do výběru ODS, informoval Aktuálně.cz Šulc.

Bude Foldyna hejtmanem? To neví ani ČSSD

Stále není jasné, kdo bude hejtmanem. Situace v Ústeckém kraji totiž byla dlouho nejasná.

Foto: Ondřej Besperát

Nejprve byl z vyjednávacího týmu vyloučen lídr sociálnědemokratické kandidátky Jaroslav Foldyna, vrátil se až po intervenci šéfa strany Jiřího Paroubka. Ani on, ani zástupci ČSSD však nedokáží říci, zda stane v čele hejtmanství právě on.

Sám Foldyna byl proti spolupráci s občanskými demokraty. "Bude obtížné tento krok voličům ČSSD vysvětlovat," řekl deníku Právo. "Očekávají velké změny, a jestliže k nim nedojde bude to špatné," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy