Ústecká ČSSD se chystá rozloučit s Jiřím Paroubkem

Martina Machová Martina Machová
14. 1. 2011 21:00
Petr Benda je vážně ohrožen v čele nejsilnější krajské organizace ČSSD
Jiří Paroubek s rodinným přítelem Petrem Bendou v zádech
Jiří Paroubek s rodinným přítelem Petrem Bendou v zádech | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté v Ústeckém kraji, tedy aspoň ti, kteří stojí v opozici proti krajskému předsedovi Petrovi Bendovi, mají připraveno rozloučení i s bývalým lídrem strany Jiřím Paroubkem.

Ten v jejich kraji dvakrát úspěšně kandidoval jako lídr ve sněmovních volbách a právě s Bendou vytvořil silný tandem, který stranické dění na severu Čech - navzdory kritikům - pevně řídil.

Paroubek si dokonce loni kvůli voličům pronajal v Teplicích byt, prý aby měl blíž k jejich problémům, na sobotní krajskou konferenci ČSSD je však připraveno jak zúčtování s Petrem Bendou, tak s ním.

"Mluví se o usnesení, které by mělo znít ´Děkujeme panu poslanci Paroubkovi za práci pro Ústecký kraj, ale myslíme si, že je zde nedoceněn a jeho kvalit by více ocenili jeho spojenci v Praze, protože s tamní politikou má více než velké zkušenosti´," prozradil Aktuálně.cz zdroj z Bendovy opozice, který si kvůli napjaté atmosféře v kraji, kde straníci nechodí k výhružkám daleko, nepřál být jmenován.

Deník Aktuálně.cz pod příslibem anonymity oslovil i další vlivné straníky severočeské ČSSD. I ti znění výzvy expředsedovi potvrdili.

Jiří Paroubek se k tomu, zda se straníci kromě Petra Bendy nechystají odstřihnout od vlivu na region i jeho samotného, odmítl vyjádřit. Když se ho na ústeckou konferenci Aktuálně.cz zeptalo, reagoval namísto odpovědi obviněním novinářů z komplotu.

Jaroslav Foldyna se původně do sněmovny neměl dostat. Nakonec ale voliči Petra Bendu vykroužkoval
Jaroslav Foldyna se původně do sněmovny neměl dostat. Nakonec ale voliči Petra Bendu vykroužkoval | Foto: Ondřej Besperát

Nestabilní kraj

Jak jsou síly Paroubka a Bendy propojeny, se ukázalo loni po volbách.

Dva týdny po Paroubkově rezignaci na post předsedy ČSSD se pokusili oponenti v severních Čechách svrhnout i Bendu. V poslední chvíli ale část "revolucionářů" couvla.

Tentokrát si protibendovské a zároveň protiparoubkovské křídlo věří, ale kdoví, zda mu převrat vyjde. Benda je znám jako obratný vyjednavač a v nestabilních řadách kritiků může výměnou za protislužby znovu podporu získat.

Předchozí krajská konference ČSSD v Teplicích. Uprostřed bývalý krajský místopředseda Karel Vrba. Odešel poté, co vyšlo najevo, že je několikrát odsouzený násilník
Předchozí krajská konference ČSSD v Teplicích. Uprostřed bývalý krajský místopředseda Karel Vrba. Odešel poté, co vyšlo najevo, že je několikrát odsouzený násilník | Foto: Martina Machová

Brožová, Šlégr a spol.

Síla Bendy a Paroubka v kraji se ukázala před už zmiňovanými volbami do sněmovny. Přes odbor části teplických sociálních demokratů se například lídryní zdejší kandidátky stala seriálová herečka Kateřina Brožová (poté sama rezignovala).

Benda pak sehrál podle straníků významnou roli i před senátními volbami. Po Paroubkově odchodu z čela ČSSD se snažil přesvědčit ústecké a mostecké sociální demokraty, aby z expředsedy udělali kandidáta na senátora. Ani v jednom městě ale neuspěl.

Hašek vs. Sobotka

Na pozadí souboje o Bendu a Paroubka půjde však na krajské konferenci hlavně o to, koho podpoří delegáti regionu na volebním sjezdu ČSSD v březnu.

Ačkoli je zřejmé, že v sobotu nebudou severočeští sociální demokraté nominovat žádného z favoritů, tedy ani jihomoravského hejtmana Michala Haška či úřadujícího předsedu Bohuslava Sobotku, bude jasnější, s kým nejsilnější krajská organizace sympatizuje.

Pokud Petr Benda uhájí post předsedy, s podporou z Ústí může počítat Bohuslav Sobotka. Pokud Benda padne, patří severní Čechy Haškovi.

Jako potvrzení příslušenství k Haškovu křídlu se pak dá chápat krajská nominace bývalé nejvyšší státní žalobkyně Marie Benešové na místopředsedkyni strany a Valtra Komárka na čestného předsedu.

 

Právě se děje

Další zprávy