Ústavní soud rozhodne o Lisabonské smlouvě 10.listopadu

Domácí Blahoslav Hruška, Domácí
22. 10. 2008 10:07
Na soud se obrátili senátoři ODS
Vchod Ústavního soudu České republiky v Brně na Joštově ulici.
Vchod Ústavního soudu České republiky v Brně na Joštově ulici. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Ústavní soud určil termín, kdy rozhodne, zda je ratifikace Lisabonské smlouvy v rozporu s ústavou, či ne.

Nejvyšší soudní instituce v zemi stanovila datum jednání na 10. listopadu.

Ústavní soud bude Lisabonskou smlouvu řešit na podnět senátorů ODS.

Zejména mnozí občanští demokraté totiž neskrývali své výhrady vůči smlouvě o reformě evropských institucí. Patřil mezi ně i premiér Mirek Topolánek, pro nějž je dokument těžkým kompromisem.

Sám ovšem před několika dny kancléřce Angele Merkelové přislíbil, že se pokusí prosadit schválení Lisabonské smlouvy v parlamentu ještě letos a že Česko rozhodně ratifikaci uměle nebrzdí.

Česko je vedle Švédska jedinou zemí, kde proces ratifikace ještě nezačal. V Německu se po schválení čeká na verdikt ústavního soudu.

I tak ale dokument nezačne platit před volbami do Evropského parlamentu na jaře 2009, což si EU původně předsevzala. Irové totiž v referendu smlouvu odmítli, a tak je otázka, jak ji následně oživit. Jasněji by mělo být v prosinci, kdy by Dublin měl předložit stanovisko, jestli chce lidové hlasování napřesrok zopakovat.

Premiér několikrát odmítl, že by Česko bylo v EU kvůli odporu k Lisabonu "potížistou". "Bez ohledu na to, zda bude ratifikační proces nadále pokračovat, či nikoli, Lisabonská smlouva nevstoupí v platnost," napsal Topolánek letos v červnu v dopise, který rozeslal médiím.

 

Právě se děje

Další zprávy