Prezidentské volby se může zúčastnit všech devět kandidátů. Ústavní soud stížnost Holovské odmítl

ČTK ČTK
3. 1. 2018 13:21
Plénum se stížností Terezie Holovské zabývalo při neveřejném zasedání, odmítlo ji jako zjevně neopodstatněnou.
Prezidentští kandidáti.
Prezidentští kandidáti. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Přímé volby prezidenta se může zúčastnit všech devět kandidátů zaregistrovaných ministerstvem vnitra. Ústavní soud dnes odmítl stížnost Terezie Holovské. Kvůli vícenásobným podpisům zákonodárců Holovská neúspěšně zpochybnila u Nejvyššího správního soudu (NSS) kandidaturu pěti uchazečů u Hrad a poté se obrátila ještě na ústavní soudce.

Plénum se dnes stížností zabývalo při neveřejném zasedání, odmítlo ji jako zjevně neopodstatněnou. "Odůvodnění bude zveřejněno po doručení písemného vyhotovení usnesení účastníkům řízení," řekla bez dalších podrobností mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. 

NSS podnět Holovské odmítl v prosinci spíše z formálních důvodů. Holovská, která sama chtěla kandidovat na prezidenta, se totiž u soudu nedomáhala vlastní registrace pro prezidentskou volbu, pouze zpochybnila pět jiných uchazečů. NSS ale v odmítavém rozhodnutí zároveň zkritizoval vnitro za nesprávný právní názor a konstatoval, že každý poslanec či senátor může napříště podpořit jen jednoho kandidáta, který se bude ucházet o politickou podporu.

 

Právě se děje

Další zprávy