ÚS posílí o čtyři soudce, Senát schválil Zemanův návrh

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 4. 2013 13:55
Další čtveřici soudců navrhnu v červnu, oznámil prezident senátorům
Foto: Pavol Urbi, Aktuálne.sk

Praha - Senát podle očekávání zvolil všechny čtyři kandidáty na ústavní soudce.

Stanou se jimi soudkyně Nejvyššího správního soudu Milada Tomková a profesoři právnických fakult Vladimír Sládeček, Jan Filip a Jaroslav Fenyk. Tomu bylo vytýkáno jeho působení na pozici předlistopadového vojenského prokurátora.

Ústavní soud je podle českého prezidenta Miloše Zemana třeba stabilizovat. Další čtveřici soudců navrhne v červnu, uvedla hlava státu na schůzi Senátu.

"Ústavní soud je na pokraji kolapsu z toho prostého důvodu, že chybí tři a v nejbližší době dokonce čtyři ústavní soudci, takže by ani potom nemohlo zasedat plénum," uvedl Zeman, který prý kandidáty vybíral po řadě konzultací na základě jejich odbornosti, publikační praxe, pedagogické činnosti, ocenění i osobních vlastností.

Fenyk, Sládeček a Filip byli označováni za velmi zkušené a uznávané profesory práva, za Tomkovou je pak velká praxe i z Legislativní rady vlády, uvedl již dříve předseda Senátu Milan Štěch.

Nejspornějším jménem je Jaroslav Fenyk, který za komunistického režimu vykonával funkci vojenského prokurátora. Fenykovi byl v médiích rovněž vyčítán jeho podíl na odsouzení odpírače vojenské základní služby.

Senátorka Eliška Wagnerová, bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu a později místopředsedkyně Ústavního soudu, nicméně na svých facebookových stránkách napsala:

"Před několika málo minutami vyslovil Senát souhlas s jmenováním soudců ÚS. Jsem ráda, že ÚS bude opět kompletní. Nejvíce mě zaujaly projevy Tomkové a Fenyka, neboť působily přímočaře, statečně a profesionálně. Myslím, že to budou dvě osobnosti mezi soudci."

Nejméně hlasů obdržel Fenyk

Ze 72 možných hlasů získal v tajných volbách nejvíc Sládeček, kterému dalo důvěru 61 senátorů. Naopak nejméně hlasů obdržel Fenyk, a to pouze 52.

Fenyk by se chtěl nadále věnovat zejména oblasti trestního práva a ukázat svou prací, že jeho kritika nebyla oprávněná. Někdejší šéfka legislativního odboru ministerstva práce a sociálních věcí Tomková by se ráda nadále věnovala hlavně sociálnímu právu, Sládeček by chtěl uplatnit svou znalost správního práva. Filip je uznávaným expertem na ústavní právo.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) vyzdvihl skutečnost, že kandidáti byli zvoleni hned v prvním kole vysokým počtem hlasů. "Pan prezident měl šťastnou ruku," uvedl Štěch. Dodal, že všichni čtyři kandidáti jsou kvalitní a fundovaní odborníci. Zeman je podle senátora a bývalého žalobce Miroslava Antla (za ČSSD) vybíral citlivě, budou posilou Ústavního soudu.

Senát se podle předsedy senátorů ODS Jaroslava Kubery zachoval velmi vstřícně k Zemanovým kandidátům, aby byl Ústavní soud znovu naplněn. "Nejdůležitější je, že Ústavní soud bude moci nerušeně fungovat," řekl Kubera. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) věří, že ústavní soudci nebudou rozhodovat politicky a že se soud nestane třetí komorou parlamentu.

Také Vladimír Dryml jako předseda senátorského klubu SPOZ, tedy strany, jejímž je Zeman čestným předsedou, ocenil podporu většiny senátorů pro navržené adepty. "Dohodli se i na tom sporném kandidátovi (Fenykovi)," poznamenal.

Své kandidáty přišel do Senátu podpořit Zeman. Uvedl, že Ústavní soud je kvůli personálnímu oslabení na pokraji kolapsu a je nutné ho stabilizovat. Další čtyři kandidáty na ústavní soudce chce prezident předložit v červnu za ty, jejichž mandát v létě skončí. Jedním z nich by měl být dosavadní předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který ale podle Kubery nebude chtít být u ÚS znovu po celých deset let.

 

Právě se děje

Další zprávy