US-DEU se soudí se státem o peníze

Tomáš Fránek
27. 1. 2006 0:01
Praha - Vládní Unie svobody-DEU se soudí s ministerstvem financí o státní příspěvek za mandáty získané v krajských volbách v roce 2000.

Spory, ve kterých jde o to, zda Unie svobody-DEU má nárok na peníze za mandáty získané Demokratickou unií před sloučením obou stran, se táhnou už od roku 2003.

O první části státního příspěvku - za polovinu volebního období do konce roku 2002 - už městský soud v Praze rozhodl. Ministerstvo tehdy muselo straně vyplatit osm a půl milionu korun.

Finance: Jen tak platit nebudeme

Úřad se však s porážkou nesmířil; podal odvolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Důvodem jsou rozdílná rozhodnutí obvodního a městského soudu v Praze. Zatímco obvodní soud žalobu unionistů zamítl, městský soud jim dal za pravdu.

"Existují dva odlišné rozsudky soudů prvního a druhého stupně, což je zákonným důvodem k podání odvolání," uvedla mluvčí ministerstva Petra Krainová.

Druhou část příspěvku za období 2002 až 2004 - rovněž ve výši osm a půl milionu korun - ministerstvo odmítlo vyplatit.

US-DEU proto už před rokem podala žalobu, o které soud dosud nerozhodl.

"Existuje už ale soudní rozhodnutí o vyplacení první části příspěvku a není žádný důvod, proč by mělo rozhodnutí o vyplacení druhé části příspěvku dopadnout jinak," uvedl místopředseda Unie svobody Ivo Ludvík.

"Čekáme na rozhodnutí Nejvyššího soudu, to bude pro nás precedentní," brání se mluvčí ministerstva Krainová.

US-DEU: Ty peníze nám náleží

Unie svobody se s Demokratickou unii (DEU) sloučila v roce 2001.

Místopředseda US-DEU Ivo Ludvík.
Místopředseda US-DEU Ivo Ludvík. | Foto: Aktuálně.cz

DEU v krajských volbách v roce 2000  kandidovala jako součást Čtyřkoalice, ve které byly kromě ní a Unie svobody ještě také Občanská demokratická aliance.

V krajských volbách v roce 2000 Čtyřkoalice skončila jenom těsně druhá za vítěznou ODS; DEU získala šestnáct mandátů.

A Unie svobody-DEU jako nástupnická strana požádala o vyplacení státního příspěvku i za zastupitele DEU.

"Jde o velmi podstatnou částku, která je pro nás důležitá. Zvlášť v době, kdy se blíží předvolební kampaň," uvedl Ludvík.

Časté spory o dotace

Soudy se už zabývaly spory o vyplácení státních příspěvků mezi politickými stranami a ministerstvem financí několikrát.

Ve středu Ústavní soud vyhověl stížnosti Evropských demokratů na ministerstvo financí. Ústavní soud ve sporu o více jak dvanáct milionů korun ostře zkritizoval úřad za to, jak v celé kauze postupoval.

Republikové shromáždění US-DEU.
Republikové shromáždění US-DEU. | Foto: Aktuálně.cz

Minulý rok pak Ústavní soud zamítl stížnost Sdružení nezávislých na to, že nedostalo státní příspěvek za výsledek parlamentních voleb. Ten strany dostávají v případě, že získají tři procenta hlasů. SNK ve volbách na jaře 2002 však získalo jen 2,78 procenta, přesto peníze požadovalo. Soudci míní, že bezdůvodně - tříprocentní podmínka je v souladu s ústavou.

Centrum pro výzkum neziskového sektoru uvedlo na základě studia výročních zpráv politických stran v roce 2003, že ve vlastním financování spoléhají politické strany především na úspěch ve volbách a na státní dotace, které z toho plynou.

"V hospodaření stran překročil příspěvek od státu devadesát procent příjmů," uvedlo centrum.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy