Úředníci nadále nebudou odpovědní za svá rozhodnutí

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 5. 2012 17:50
Poslanci ODS i ČSSD novelu zákona společně odmítli
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna shodila pod stůl návrh zákona o odpovědnosti úředníků. Návrh měl podstatným způsobem změnit povinnost státu v okamžiku, kdy rozhodnutím úředníků dojde ke škodě.

Návrh předložila skupina poslanců v čele se Stanislavem Polčákem a Petrem Gazdíkem.

Pro zavedení automatické odpovědnosti úředníků za jejich rozhodnutí nakonec hlasovala TOP 09, Věci veřejné a část "platformy Karolíny Peake". ČSSD byla většinově proti (se 3 výjimkami), z poslanců ODS nezvedl pro ruku nikdo a klub KSČM se zdržel hlasování, čímž fakticky hlasoval proti.

V současnosti stát může požadovat náhradu škody, v případě přijetí novely by byl povinen tuto náhradu vymáhat. Jinými slovy - úředníci by byli za svá rozhodnutí odpovědní.

Vymáhaná částka by mohla dosáhnout výše až čtyř platů, pokud by škodu úředník způsobil neúmyslně. V případě úmyslu by mohla částka odpovídat i výši skutečné škody.

"Je třeba tento návrh zamítnout a počkat na vládní novelu zákona o odpovědnosti úředníků," prohlásil v rozpravě poslanec ODS a bývalý hejtman Jiří Šulc.

"Koalice jednotně hlasovala pro tento zákon a teď jsem překvapen postojem kolegy Šulce," reagoval na to poslanec Polčák.

Šulcův návrh na zamítnutí sice neprošel, pak se ale sněmovna neshodla, že zákon schválí. Zafungovala prostě velká koalice ODS a ČSSD, komentovali to předkladatelé.

Zákon o státní službě stále v nedohlednu

"Já osobně chápu potřebu tohoto zákona," prohlásil šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc, ale dodal: "Jediné skutečné řešení je komplexní zákon o státní službě."

"Toto mělo být skutečné protikorupční opatření," odmítá tento názor další z předkladatelů, předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík, a dodává: "Každý zaměstnanec má odpovědnost za škodu ze svých rozhodnutí. Proč úředníci ne?"

Podle Stanislava Polčáka se skupina poslanců rozhodla předložit novelu k dalšímu projednání.

Vláda ve středu přijala etický kodex státních úředníků, podle kterého by úředník nesměl přijmout ani bonboniéru jako dar. Naproti tomu ale stále chybí komplexní zákon o státní službě, který by kromě etického kodexu zavedl i definitivu a hierarchii státní služby - nebo odpovědnost za škody plynoucí z úředních rozhodnutí.

Zákon o státní službě připravila už vláda Vladimíra Špidly (ČSSD), od té doby ale byla účinnost tohoto zákona stále odsouvána, naposledy i momentální vládní koalicí s tím, že vláda Petra Nečase (ODS) připraví úplně nový zákon o státní službě.

 

Právě se děje

Další zprávy