Úřednice: Na ministerstvu školství se špehovalo i dříve

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
24. 2. 2011 8:00
Dobeš tvrdí, že sledování mailů svých lidí nenařídil
Josef Dobeš, Petr Nečas, Miroslava Kopicová
Josef Dobeš, Petr Nečas, Miroslava Kopicová | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Josef Dobeš se horečně brání obvinění, že by nechal sledovat emaily svých podřízených. Podle svědectví bývalých zaměstnanců ale není sledování pošty na tomto ministerstvu nic nového.

Podobné praktiky byly podle nich časté i za ministryně Miroslavy Kopicové, kterou nominovala ODS do Fischerovy úřednické vlády.

"Mám zkušenosti, že informace, které jsme si v mailu vyměnili jen v úzkém kruhu kolegů, se v zápětí dostaly k lidem z vedení ministerstva. Jinak než nahlížením do pošty je nemohli získat. Byly to často citlivé informace v rámci týmu, pracovní i personální," popisuje svoji zkušenost Klára Laurenčíková, někdejší náměstkyně a později ředitelka jedné ze sekcí ministerstva školství.

Podobně mluví i Michaela Marksová Tominová, která působila na ministerstvu do nástupu ministra Josefa Dobeše.

"Vím, že se to dělo - sledování a kontrola mailů. Řídili jsme se tím a mailem chodila jen formální pracovní pošta. Nic jiného bych z počítače na ministerstvu neodeslala," říká Marksová.

Lustrování celých počítačů

Kontrole nebyly podle ní podrobeny jen maily, ale i celé počítače. Stalo se, že vysoce postavený úředník přišel ke svému počítači v době, kdy měl podle kalendáře v outlooku být mimo kancelář, a viděl, jak někdo na dálku otevírá soubory a kontroluje jejich obsah.

Náměstkyně Eva Bartoňová
Náměstkyně Eva Bartoňová | Foto: Ministerstvo školství

Někdejší ministryně za ODS Kopicová se od sledování zaměstnanců distancuje. "Nevím o žádné kontrole pošty na MŠMT v době mého působení," sdělila Aktuálně.cz.

Za jejího působení v resortu působil ředitel zodpovědný za IT Ivan Metelka, který podle médií zařídil na pokyn bývalých ředitelů Dobešova kabinetu speciální mailovou schránku, kam chodily příchozí i odchozí emaily sledovaných osob.

"Žádná speciální schránka, kam by se shromažďovaly maily zaměstnanců za mě neexistovala. To je možné prokázat," dodala Kopicová.

Dobeš obviňuje Bartoňovou

Dobeš odmítá obvinění MF Dnes, že nechal sledovat korespondenci asi 20 lidí na ministerstvu, a vinu přesouvá právě na náměstkyni Bartoňovou, která byla Metelkovou nadřízenou a o jejíž post se nyní rozhořel boj.

"Paní náměstkyně je ta, které je podřízeno IT a jeho ředitel. A pro mě je nepředstavitelné, že někdo přišel za ředitelem IT a toto mu řekl, a ředitel nešel minimálně ke své náměstkyni a neoznámil jí to," uvedl Dobeš v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

"Že nešel rovnou za ministrem, to si dovedu představit, ale že nešel za náměstkyní, tak to je velké pochybení. Vadí mi, že na tomto úřadu je možné, že se tu vytvoří jakoby jiné mocenské centrum - tak tomu historicky skutečně bylo," dodal.

Náměstkyně Bartoňová nechce situaci kolem své osoby komentovat, dokud se nesejde s premiérem Petrem Nečasem. Potvrdila pouze, že jí Dobeš sdělil svůj záměr odvolat ji z úřadu. 

 

Právě se děje

Další zprávy