Urážka Schwarzenberga je podvod, tvrdí Bátora i Dobeš

Domácí Domácí
6. 9. 2011 16:05
Na facebookovém profilu Bátory se objevil text, který označuje šéfa TOP 09 za senilního
Ladislav Bátora.
Ladislav Bátora. | Foto: Iniciativa D.O.S.T

Praha - Kontroverzní úředník Ladislav Bátora popřel, že by byl autorem další urážky na adresu šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Tvrzení podpořil na mimořádné tiskové konferenci jeho nadřízený, šéf resortu Josef Dobeš (VV).

Stalo se tak poté, co se na Bátorově profilu na sociální síti Facebook objevilo sdělení, že se na Schwarzenbergovi začíná projevovat senilita a jeho zednářské a oportunistické tendence jsou "cestou do pekel".

Text z Bátorova facebookového profilu

"Na panu knížeti se již začíná projevovat stařecká senilita. Jeho zednářské, pravdoláskařské a oportunistické tendence jsou pro naši zemi cestou do pekel. Kdyby se již radši odebral odpočívat na svůj zámek a vzal si s sebou jako lokaje pana (ministra financí Miroslava) Kalouska, udělal by občanům této země velikou laskavost," stojí v publikovaném vzkazu, o kterém Bátora tvrdí, že jde o podvod.

"Nic takové jsem nenapsal," tvrdí Bátora a dodává, že podá trestní oznámení na neznámého pachatele.

"Nevím, kdo to udělal, ale zřejmě šlo o politický útok. Já sám se navíc na svůj facebookový profil nemůžu dostat, někdo mi změnil přístup," hájí se úředník.

Ministr Dobeš k záležitosti uvedl, že má od Bátory jednoznačnou garanci, že není autorem tohoto výroku.

Zároveň podotkl, že o tom informoval premiéra Petra Nečase.

Schwarzenberg: Ať Bátora ukáže důkaz

"Mne už pan Bátora, jeho výroky, útoky hackerů - nebo co to tvrdí - ono mne to opravdu nezajímá," reagoval v úterý ve sněmovně na novinářské otázky ministr zahraničí.

"Já to nemůžu přezkoumat, víra je pro mne otázka náboženství, chci vidět fakta," reagoval pak na otázku, zda Bátorovu vysvětlení věří. Úředník by podle něj měl dokázat, že se skutečně jednalo o "vloupání" na jeho facebookový profil. "Ať předloží důkazy, aby byl věrohodný," dodal Schwarzenberg.

Podle počítačového odborníka Jana Lodla prolomit uživatelské heslo na Facebooku není úplně jednoduché. "Nemyslím si, že by to zvládl člověk z ulice, ale pro nějakou hackerskou skupinu by to neměl být problém. Samozřejmě záleží i na tom, jak složité heslo uživatel zvolí," komentoval.

V Česku jsou zatím podle odborníků případy nabourání se do uživatelských účtů na Facebooku ojedinělé.

Spor o Bátoru málem rozbil koalici

Bátora se na internetu do Schwarzenberga pustil již v polovině prázdnin.

Předseda TOP 09 nejprve zkritizoval Bátorův negativní postoj k pražskému pochodu sexuálních menšin.

Ministerský úředník a předseda konzervativního hnutí D.O.S.T. jej pak na svém facebookovém profilu označil za "chudáčka starého".

TOP 09 poté na protest proti Bátorovu chování opustila jednání vlády, kolem kontroverzního úředníka se rozhořela další potyčka mezi vládními stranami, když VV nechtěly Bátoru odvolat z funkce.

Ministr školství Dobeš se nakonec sám Schwarzenbergovi omluvil, Bátorovi zakázal veřejně se vyjadřovat, zbavil jej funkce personálního šéfa úřadu a jmenoval jej zástupcem šéfky svého kabinetu.

Ministři TOP 09 se pak vrátili na jednání kabinetu.

 

Právě se děje

Další zprávy