Úřady získaly čas zakázat extremistické akce

Eva Benešová
12. 6. 2009 13:15
Na vyjádření budou mít tři pracovní dny
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Více času na prozkoumání nahlášeného shromáždění či demonstrace získají úřady. Poslanci dnes už v prvním čtení schválili novelu shromažďovacího zákona, která prodlužuje lhůtu na posouzení akce na tři pracovní dny.

V současnosti musí úřad rozhodnout do tří dnů od podání žádosti. Pokud tedy někdo podá žádost v pátek večer, má úřad pouze pondělí na to, aby rozhodl, zda akci povolí, či zakáže. V případě například Velikonočního pondělí má úřad smůlu úplně.

"Tato drobná změna může eliminovat snahu různých organizací a stran nutit úřad vyjádřit se během pondělního dopoledne, což je lhůta, kdy je málokdo schopen odpovědně rozhodnout," uvedl po projednání zákona ve vládě bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS).

Proti změně zákona se dnes postavil poslanec Zdeněk Jičínský. Tvrdil, že lhůta se prodlužuje až na 72 hodin, což je podle něho příliš. Apeloval na úředníky, že jejich práce je veřejná služba, a proto by v případě nutnosti měli rozhodovat i mimo svou pracovní dobu. 

Na krátkou rozhodovací lhůtu si stěžovali mnozí starostové měst, ve kterých se konaly pochody radikálů, například ve zmíněném Přerově, v Plzni a v Ústí nad Labem.

Vedení města Přerova nedávno povolilo pochod rasistů, který se pak zvrhl v boj s policisty.

Zákon nyní dostanou na stůl senátoři. Platit začne, jakmile ho podepíše prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy