Úřad vyhodil exministra Svobodu. Do práce nechodil

ČTK ČTK
10. 6. 2011 7:10
Bývalý politik byl propuštěn pro porušení pracovní kázně
Foto: Jan Langer

Praha- Pětinásobný člen většiny polistopadových vlád a bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda byl propuštěn z ministerstva zahraničních věcí. Oficiálním důvodem je porušení pracovní kázně.

Svoboda je totiž jednatelem soukromé vysoké školy, což odporuje jeho postavení státního zaměstnance, píšou Hospodářské noviny a Právo.

Upozorňují, že Svoboda by propuštěn přesně po roce, kdy ho od vyhazovu chránil zákon o platech ústavních činitelů. Podle něj totiž zaměstnavatel nesmí propustit zákonodárce rok po jeho odchodu z Parlamentu. Svoboda byl poslancem do loňského 3. června. Včera už převzal výpověď, která začne platit od 1. července. Dvouměsíční výpovědní lhůta mu skončí 31. srpna.

Svoboda: Je to křivda

Exposlanec a exministr zahraničí, vnitra a místního rozvoje se cítí ukřivděný a tvrdí, že za vším je politická msta. Resort Karla Schwarzenberga si podle něj vzal jeho angažmá v soukromé diplomatické akademii jako záminku. Už od nástupu šéfa TOP 09 do Černínského paláce prý ministerstvo dávalo Svobodovi najevo, že tam není vítán.

"Jsem vyhazovaný z politických důvodů jako v 80. letech, o tom není nejmenších pochyb," sdělil Svoboda.

MZ: Prakticky se tu neobjevoval

Svoboda za svou výpovědí vidí politické tlaky i proto, že od bývalého kolegy z KDU-ČSL Miroslava Kalouska, který je nyní ve Schwarzenbergově TOP 09, brzy po volbách dostal SMS s vyzněním, že nemůže počítat s žádnou slušnou pozicí.

Svoboda na ministerstvu celý rok nevykonával žádnou činnost. Formálně byl zaměstnán jako poradce prvního náměstka Jana Schneidera, ale v úřadě se prakticky neobjevil. "Pro překážku v práci na straně zaměstnavatele nedocházel na ministerstvo," řekl Hospodářským novinám mluvčí úřadu Vít Kolář.

Svoboda náležel do 14. platové třídy a za svou nečinnost tak dostával okolo 30 000 korun měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy