Úřad vlády tají, kdo lobbuje v Nečasově pracovně

Tereza Šídlová
8. 8. 2011 10:45
Schůzky zveřejňuje britský premiér. Podléhá to zákonu o svobodném přístupu k informacím
S kým se schází Nečas za dveřmi svého úřadu, je prý tajné.
S kým se schází Nečas za dveřmi svého úřadu, je prý tajné. | Foto: Jan Langer

Praha - Otevřenost a přístup veřejnosti k informacím je v České republice o kus jinde než poměry běžné v civilizované Evropě.

Webové stránky britského premiéra mají například kolonku Transparentnost a David Cameron tam uvádí, s kým se ve svém úřadu sešel. Čteme tu tak o jednání se zástupci ropného koncernu British Petroleum, automobilky Renault nebo o schůzkách s provozovateli internetové encyklopedie Wikipedia.

Koho vyslechne premiér Petr Nečas a kdo v pracovně nejmocnějšího muže v zemi v úředních hodinách lobbuje za své zájmy, se z internetu nedovíme.

A nejen to. Když se na to přímo zeptáte premiérova mluvčího, prostě to odmítne sdělit. Informace o premiérových schůzkách přitom podle expertů podléhají zákonu o svobodném přístupu k informacím, který v Česku dlouhá léta platí.

Němý kalendář

Nečasovy schůzky, tedy zpětné zveřejňování toho, kdo premiéra v úřadu navštěvuje, jsou prý tajné z principu.

"Seznam všech předem avizovaných aktivit najdete na webových stránkách v sekci avíz. Informace o neveřejném programu předsedy vlády nesdělujeme," odpověděl mluvčí vlády Jan Osúch na e-mailovou žádost Aktuálně.cz.

Redakce žádala o přehled, s kým se premiér Nečas sešel za poslední měsíc, respektive za uplynulých třicet dní.

Na vládním webu v sekci avíz lze ale najít jen to, co premiér zveřejnit chce. Tedy například pozvánky na tiskové konference po setkání se zahraničními státníky nebo Nečasova vystoupení na konferencích.

Němý je i premiérův kalendář na jeho osobních webových stránkách. Není v něm jediný záznam.

Copak se takto informuje?

Na otázku, co se rozumí pojmem „neveřejný program", který premiérský úřad tají, a zda do něj spadají schůzky například s podnikateli či zástupci dalších zájmových skupin, odpověděl pak Osúch následovně: „Řeknu jen to, co je veřejné." A znovu odkázal na výše citovaný vládní web.

"Copak se někdy takto informovalo?" reagoval na dotazy po důvodech, proč se premiérské schůzky tají. Mluvčí dodal, že svou návštěvní knihu nezveřejňovali ani Nečasovi předchůdci, Mirek Topolánek a Jan Fischer.

Citlivost takových informací nejlépe ilustruje právě otevřenost výše zmíněného Davida Camerona, který je mimochodem oblíbený spojenec Petra Nečase.

Britský premiér má doma momentálně hodně práce s tím, aby vysvětlil, proč se s mediálním magnátem Rupertem Murdochem a jeho lidmi, kteří se teď zpovídají z nezákonných odposlechů a před skandálem chtěli koupit britskou televizi BSkyB, sešel coby předseda vlády rovnou šestadvacetkrát.

Co není chráněné, je veřejné

Veřejnost má podle odborníků nárok na informaci o schůzkách premiéra, zpětně zveřejněnou, i v Česku.

Cameron a Obama se snaží zavádět transparentnost ve svých úřadech.
Cameron a Obama se snaží zavádět transparentnost ve svých úřadech. | Foto: Reuters

Podle autora zákona o svobodném přístupu k informacím a odborníka na otevřenost státní správy Oldřicha Kužílka mu tato informace bez výhrad podléhá.

"Žádný zákon neformuluje, že by takováto věc (přehled schůzek premiéra - pozn. autora) byla chráněnou informací. Všechno, co není chráněné, je přístupné. Jde o to podat žádost, zákon o svobodném přístupu k informacím se na tuto informaci určitě vztahuje," řekl Aktuálně.cz Kužílek.

Dodal, že na úřadu vlády musí mít o premiérských schůzkách záznamy, tedy jakousi knihu návštěv, z níž se dá čerpat.

Obamova návštěvní kniha

I na Cameronově výše popsané transparentnosti lze najít drobné nedostatky. Britský premiér měl v polovině letošního července na svém webu příslušné informace pouze z období od července do prosince loňského roku. Pak následoval už jen nedávno zveřejněný přehled schůzek s představiteli britských médií, z nichž vystupuje četnost kontaktů s lidmi kolem Ruperta Murdocha.

"Data publikujeme čtvrtletně. Ale máme mírné zpoždění. Informace týkající se ledna a následujících měsíců zveřejníme v následujících dnech," napsal na dotaz Aktuálně.cz jeden z mluvčích britské vlády Samuel Heath. Do týdne své slovo úřad splnil a doplnil informace z období od ledna do března.

Přehled schůzek, cest a darů zveřejňují i další ministři britské vlády.

Bílý dům.
Bílý dům. | Foto: Reuters

Podobně jako v Británii začali návštěvní knihu zveřejňovat i v Bílém domě, v sídle amerického prezidenta a jeho administrativy.

"Američané mají právo vědět, kdo promlouvá do vytváření vládní politiky," řekl ke spuštění aplikace na webu svého úřadu americký prezident Barack Obama v září 2009. Obama od začátku svého mandátu proklamoval, že jeho administrativa bude nejotevřenější v historii USA.

Shodou okolností zveřejňování záznamů návštěv v Bílém domě zaváděl současný velvyslanec Washingtonu v Praze, Norman Eisen. Ten byl před svým příjezdem na diplomatickou misi do České republiky prezidentovým poradcem pro etiku. Ve Washingtonu si dokonce kvůli své nesmlouvavosti v otázkách etiky politiků a státních úředníků vysloužil přezdívku "Mr. No".

Ambasador Eisen na dotazy ohledně projektu a nastavení transparentnosti vlády USA neodpověděl. Jeho tiskový odbor odkázal přímo na Bílý dům i s prosbou o vysvětlení, proč se Aktuálně.cz nepodařilo na webu Bílého domu najít aktuální informace od letošního dubna dále.

 

Právě se děje

Další zprávy