Úřad vlády letos vyplatil na odměnách 8,4 milionu

Domácí Domácí
Aktualizováno 17. 12. 2013 13:17
Většina odměn byla vyplacena v době vlády premiéra Petra Nečase.
Foto: Ondřej Toms

Praha - Úřad vlády vyplatil na odměnách za letošní rok téměř 8,4 milionu korun. Většinu přitom za vlády premiéra Petra Nečase.

Vyplývá to z přehledu platů, který zveřejnilo vedení Úřadu vlády.

"V průběhu druhé poloviny roku bylo na Úřadu vlády ČR docíleno finančních úspor a došlo ke snížení počtu pracovníků. Všichni stávající zaměstnanci tak navíc budou, za jejich zvýšené pracovní úsilí a již zmiňované úspory, oceněni mimořádnou odměnou za rok 2013 ve výši 5000 Kč," okomentoval náklady současný vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin.

Zatímco například ředitel Úřady vlády za Petra Nečase Lubomír Poul si za první pololetí letošního roku přišel - na platu a odměnách - celkem na necelých 1,8 milionů korun, v případě jeho nástupce Radka Augustina to bylo již výrazně méně - celkem necelých 730 tisíc korun.

Výraznou změnou prošlo osazenstvo poradců při Úřadu vlády - namísto původních 23 jich tu ve druhém pololetí pracoval pouhých sedm. Výdaje na jejich platy se tak podařilo snížit z 5,6 milionů na necelých 900 tisíc (souhrnně za celá pololetí).

Premiér Jiří Rusnok tak dostál svému slibu, se kterým přišel poté, co se dostaly na veřejnost přehledy platů a odměn z dob jeho předchůdce. Sám Rusnok výši odměn, které jeho předchůdce podepisoval, tvrdě kritizoval a označoval za nepřiměřenou.

Sám přitom tvrdil, že jeho podřízení budou dostávat odměny přiměřené jejich platu, což představuje ročně 20 procent základního platu, u mimořádně výkonných lidí nanejvýš 30 procent. Letmý pohled do tabulky však ukazuje, že zde již premiér v demisi narazil a poměry platů a odměn jsou u mnohých pracovníků výrazně vyšší.

Jak se nechal minulý týden Rusnok slyšet, "Na jednu stranu lidé v těchto velmi exponovaných pozicích, to mohu potvrdit například na financích, opravdu musí makat. Když to srovnám s příjmy v komerčním sektoru, tak jejich základní platy jsou směšné," uvedl nyní premiér v demisi.

Někde se šetří, někde ne...

A i když se pod vedením premiéra Rusnoka podařilo zásadně omezit výdaje na platy na Úřadu vlády, jeho ministři už tak úsporní nejsou. Členové kabinetu v demisi totiž nadělili svým podřízeným vánoční dárek v podobě odměn v celkové výši téměř 180 milionů korun (pro srovnání - tehdejší vláda rozdala odměny dokonce za 243 milionů korun). 

Největší prémie dopřál svým lidem na ministerstvu financí Jan Fischer, když mezi třináct set lidí rozdělil přes 38 milionů korun. Rekordní prémie 310 tisíc putovala k jednomu z náměstků.

Kromě toho, jak ukázal průzkum občanského sdružení Oživení, ministři Rusnokovi vlády od září letošního roku schválili zakázky bez soutěže v hodnotě 2,854 miliard, tedy v objemu šestkrát větším, než kolik schválila vláda Petra Nečase za stejné období v minulém roce.

 

Právě se děje

Další zprávy