Úřad vlády i nadále řídí Poul, je ale v neschopnosti

Tereza Šídlová
20. 6. 2013 12:15
Lubomír Poul v době, kdy docházelo ke sledování rozvědkou, získal post v ČEZu
Lubomír Poul.
Lubomír Poul. | Foto: Úřad vlády ČR

Praha - Jana Nagyová ve funkci pravé ruky premiéra skončila po svém obvinění a poté, co na ni byla uvalena vazba.

S dříve mocnou ženou byl minulý čtvrtek zadržen i šéf Úřadu vlády Lubomír Poul, který podle policejních dokumentů mohl vědět o sledování soukromých osob vojenskou rozvědkou. Obviněný však nebyl, a na svém postu tak zůstává.

Petr Nečas měl ve středu příležitost jej funkce zbavit tím, že by jeho odvolání předložil vládě.

"Rozhodnutí o dalším působení pana Lubomíra Poula na Úřadu vlády bude záležet na dalším vývoji šetření orgánů činných v trestním řízení. V tuto chvíli platí, že vedoucí Úřadu vlády nebyl z ničeho obviněn. Z těchto důvodů nebyl důvod ve středu předkládat vládě materiál na odvolání pana Ing. Lubomíra Poula z funkce vedoucího Úřadu vlády ČR," uvedl na dotaz Aktuálně.cz mluvčí vlády Jan Hrubeš.

"Pan Ing. Lubomír Poul je v současné době v dočasné pracovní neschopnosti. Přístup na Úřad vlády mu nebyl odejmut," dodal mluvčí.

Strakovu akademii řídí náměstek

Úřad vlády řídí nyní Poulův náměstek Václav Pelikán.

Poulova situace ve vyšetřování údajného zneužití vojenského zpravodajství není zcela jasná.

"K jeho situaci nelze v tuto chvíli říct nic bližšího než to, že nebyl obviněn," řekl Insideru olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Fotogalerie: Nečas podává demisi:

Poulovo jméno figuruje v usnesení k zahájení trestního řízení proti Nagyové a vojenským zpravodajcům Ondreji Páleníkovi, Milanu Kovandovi a Janu Pohůnkovi.

Ti jsou obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli využití vojenské zpravodajské služby k soukromým účelům. Ten příběh je už nyní známý, vrchní ředitelka Nečasova kabinetu podle policie nechala sledovat jeho manželku Radku a také další dva zaměstnance Úřadu vlády, a to údajně z osobních důvodů.

Obvinění Nagyové nastiňuje, že o sledování Poul pravděpodobně věděl.

Policie se opírá o odposlechy a tvrdí například, že Nagyová své aktivity s Poulem konzultovala.

"...dne 16. 3. 2013 Mgr. Jana Nagyová informuje Ing. Lubomíra Poula o rozhovoru s generálmajorem Ing. Milanem Kovandou a jeho požadavku na obrazový materiál. Z kontextu hovorů je zřejmé že 'žrádlem pro psy' jsou míněni Jiří Pertl a Alena Hegrová a obrázky 'žrádla pro psy' fotky Jiřího Pertla a Aleny Hegrové," stojí například v obvinění.

Anebo později:

„…konkrétně jde o hovor a SMS zprávu ze dne 2. 4. 2013, v kterém Mgr. Jana Nagyová sděluje Ing. Lubomíru Poulovi, že ti jejich ´krtečci´ budou ještě dnes Jiřího Pertla a Alenu Hegrovou (jde o dva zaměstnance Úřadu vlády, kteří měli být podle policie sledovaní - pozn. redakce) monitorovat. Mgr. Jana Nagyová by poté měla dostat zprávu. Dále se Mgr. Jana Nagyová ptá Ing. Lubomíra Poula, zda bude mít ve čtvrtek čas, že by měli čas se na všechno od ´krtečka´ podívat," píše se také v obvinění.

Šéfem Úřadu vlády je Poul od roku 2010

Vysvětlení, proč Poul není mezi obviněnými, nabízí advokát Václav Láska. "To, že případně o trestném činu někdo věděl, nemusí být trestné. Trestní zákoník vyjmenovává skutkové podstaty činů, u nichž je oznamovací povinnost," uvedl advokát.

Lubomír Poul je šéfem Úřadu vlády od roku 2010. Před tím byl dlouholetým úředníkem ministerstva průmyslu a obchodu. Z tohoto resortu si ho s sebou pravděpodobně přivedl tehdejší šéfporadce premiéra Nečase, Martin Říman, kterému Poul řídil kancelář.

Deník Aktuálně.cz už dříve upozornil na to, že Poul pozoruhodně splácí svou hypotéku. Během prvního roku coby šéfúředník Strakovy akademie umázl ze svého úvěru téměř dva miliony korun. Vyplývá to z jeho veřejného majetkového přiznání. Hypotéku má na vilu za deset milionů korun v Praze, o kterou se už dříve zajímala i bulvární média. Těm před dvěma lety tehdejší mluvčí vlády Jan Osúch řekl, že Poul bude splácet hypotéku ještě dvacet let.

Informace o platech svých vysokých úředníků premiérův úřad dlouhodobě odmítá sdělit. Ví se jen to, že Nagyová brala ke svému tabulkovému platu tučné odměny.

Poul si shodou okolností ještě polepšil právě v době, kdy měl s Nagyovou konzultovat sledování soukromých osob, které podle policie běželo minimálně od loňského podzimu. V prosinci 2012 byl totiž zvolen do dozorčí rady ČEZu.

Členové dozorčí rady pobírají odměnu 50 tisíc korun měsíčně, jak ale upozornil mluvčí ČEZu Ladislav Kříž jako zaměstnanec státní správy Poul tuto odměnu nepobíral.

"Členy dozorčí rady navrhují akcionáři a i volí, v tomto případě na návrh majoritního vlastníka ministerstva financí, které vykonává akcionářská práva," sdělil Kříž.

Podle něj není možné určit, koho přesně Poul v dozorčí radě nahradil, jelikož místo podle něj bylo zrovna volné. "Nikdo nebyl v tom čase odvolán," řekl Kříž.

Ministerstvo financí se ohradilo proti tomu, že Poula přímo navrhlo.

"Ministerstvo financí pana Lubomíra Poula nenavrhlo. Ministerstvo financí pana Lubomíra Poula zvolilo na valné hromadě jako majoritní akcionář ČEZ, a.s. Důvodem této volby byla ta skutečnost, že k tomu dal pokyn ministr financí," sdělil jen mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Jméno šéfa ČEZu Daniela Beneše figuruje v záznamech z rozhovorů, které policie pořídila během odposlechů bývalé ředitelky kanceláře premiéra Jany Nagyové v kauze úplatkářství "trafikantů" Petra Tluchoře a spol.

 

Právě se děje

Další zprávy