Upravený církevní zákon půjde do sněmovny příští týden

Kateřina Eliášová
30. 4. 2008 17:15
Rebelům se ani upravený návrh nelíbí
Vlastimil Tlustý v záři reflektorů.
Vlastimil Tlustý v záři reflektorů. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministři zemědělství a kultury přes noc doplnili důvodovou zprávu k zákonu o vyrovnání s církvemi, aby zahladili vzpouru, která se v ODS objevila při včerejším projednávání zákona ve sněmovně.

Ta na návrh poslance ODS Vlastimila Tlustého, kterého podpořilo několik dalších poslanců nejsilnější vládní strany, jednání o zákonu přerušila.

Vláda si od doplnění zákona slibovala, že jej ještě dnes vrátí na program sněmovny, ale rebelující poslanci už dali najevo, že nejsou s "nočním" doplněním spokojeni.

Čtěte více: Církevní restituce se budou měnit. Rebel Tlustý vítězí

Co udělal Gandalovič

Vláda doplnila důvodovou zprávu o výpočet majetku, který má být vrácen.

Odpoledne se ministři sešli na mimořádném jednání, aby doplněný materiál formálně odsouhlasili. Do sněmovny tak poputuje pravděpodobně už příští týden.

"Jsou to materiály, které sloužily k výpočtu hodnoty církevního majetku. To jsme samozřejmě měli, ale nemohlo to být součástí důvodové zprávy, těch papírů je moc, takže my jsme doplnili důvodovou zprávu o způsob, jakým jsme k těm výpočtům došli," řekl novinářům ministr kultury Václav Jehlička.

Jestli je s materiálem poslanec Vlastimil Tlustý spokojen, zatím není jasné. Dnes s ním jednal ministr Petr Gandalovič a poslanec posléze na přímou otázku řekl: "Já si o tom návrhu nemyslím nic."

Schwipel nespokojen

Další z rebelujících poslanců Jan Schwippel však už řekl, že není s materiálem spokojen.

"Viděl jsem to krátce, asi 20 vteřin, ale už teď bych řekl, že to nesplňuje to, co jsme od toho očekávali. Já si myslím, že to, co je důležité, je metodika toho oceňování a důvody, proč se odchyluje od metodiky podobných restitučních zákonů," uvedl.

Není jasné, jestli vláda předloží materiál poslancům na jednání ještě dnes.

 

Právě se děje

Další zprávy