Úplatky jsem nenabízel, brání se obviněný člen ČSSD

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 3. 2012 15:28
Pražský zastupitel Lukáš Plachý je obviněn v kauze údajného uplácení při hlasování
Lukáš Plachý se brání obvinění.
Lukáš Plachý se brání obvinění. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražský zastupitel Lukáš Plachý (ČSSD), který je obviněn v kauze údajného uplácení při hlasování na stranických schůzích, podal v pátek proti obvinění stížnost.

Předseda obvodní organizace v Praze 9 se cítí nevinný. Dokud nebude o stížnosti rozhodnuto, nechce ani přerušovat své členství ve straně, k čemuž ho v pátek vyzvalo nejužší vedení sociální demokracie.

O jeho setrvání ve straně se tak rozhodne příští pátek na jednání předsednictva ČSSD.

Kromě Plachého byl obviněn také další člen ČSSD v Praze 9 František Kolínský a dalších 15 lidí, bývalých členů ČSSD.

Důkazy nejsou opodstatněné, tvrdí Plachý

"Podal jsem proti tomu stížnost. Myslím si, že důkazy proti mně nejsou opodstatněné. Nikdy jsem nikomu úplatek nenabízel," řekl Plachý. K páteční výzvě nejužšího vedení ČSSD, které Plachého vyzvalo k přerušení členství, řekl, že usnesení je pro něj novinkou. "Zřejmě ale budu vyčkávat, jak to dopadne se stížností," doplnil Plachý.

Věcí se bude příští týden zabývat i předsednictvo ČSSD, které by podle místopředsedy Michala Haška mělo vyzvat příslušnou stranickou organizaci v Praze 9 k přeregistraci členů.

Plachý je zastupitelem hlavního města, po volbách na podzim 2010 byl zvolen radním. Po třech dnech ale odstoupil právě kvůli podezřením z toho, že mohl být zapojen do uplácení v Praze 9.

Plachý uvedl, že se cítí být poškozeným. Sociální demokracie v devátém obvodu podle Plachého v minulém roce prošla "očistným procesem". Části členů bylo zrušeno členství.

Policie obvinila 17 členů pražské ČSSD

Česká televize (ČT) ve čtvrtek uvedla, že policie obvinila 17 členů pražské ČSSD. Důvodem jsou údajné úplatky kvůli hlasování na stranických schůzích, mimo jiné při sestavování kandidátek pro sněmovní volby. Podle kriminalistů někteří obvinění také vzali peníze za samotný vstup do strany. Policie začala kauzu vyšetřovat před dvěma lety.

Podle některých členů pražské ČSSD by mezi současnými obviněnými mohli být i lidé, kteří jsou spojováni s kauzou výroby a distribuce pervitinu.

Policie v této věci před časem obvinila bývalého zastupitele Prahy 9 Petra Müllera (ČSSD) a bývalého člena sociální demokracie v Praze 9 Ivana Jirkovského.

 

Právě se děje

Další zprávy