Umírající obce žijí. Koalice chce vygumovat zásoby uhlí

Pavel Baroch
26. 6. 2010 14:00
Aktuálně.cz má k dispozici návrh ekologické kapitoly chystaného vládního prohlášení

Praha - Vznikající vládní koalice nechce při ochraně Horního Jiřetína a dalších obcí ohrožených povrchovou těžbou uhlí v severozápadních Čechách zůstat jen u toho, že nepustí velkorypadla za těžební limity. Plánuje účinnější a dlouhodobou ochranu.

Chce novelizovat horní zákon, aby se mohly zásoby nerostných surovin - především uhlí - snadněji odepsat.

Vyplývá to z parafované verze ekologické kapitoly vznikající koaliční smlouvy a vládního prohlášení, které se Aktuálně.cz podařilo získat. Jde zatím o dohodu, kterou vyjednávali ekologičtí experti ze stran schystané koalice a kterou budou ještě posuzovat straničtí lídři.

"Novela horního zákona do konce roku 2011, která zajistí povinnost poskytnout orgánům státní správy podklady pro odpis bilančních zásob nerostných surovin zejména uhlí," píše se v dokumentu, pod nímž jsou podpisy vyjednávačů tří stran.

Slib o snadnějším odpisu zásob se může stát testem vládní koalice. V minulé sněmovně se o novelu horního zákona snažila Strana zelených, ale narazila na odpor i velké skupiny koaličních poslanců z ODS.

Zákaz uhelného vyvlastňování

Novela horního zákona by podle představ vznikající koalice měla zároveň odstranit "možnost vyvlastnění a další omezení vlastnických práv majitelů nemovitostí v dobývacích prostorech".

Slib koaličních lídrů zrušit předlistopadové paragrafy, které umožňují pro potřeby těžby vyvlastnit domy a pozemky lidí, kteří je odmítli prodat dobrovolně, uvítaly nevládní organizace.

"Až trojkoalice splní svůj závazek a zruší vyvlastňovací paragrafy v horním zákoně, naší přes pět let trvající kampaň za záchranu Horního Jiřetína ukončíme. Budoucnost města i jeho obyvatel totiž bude zajištěna stejně, jako kterékoliv jiné obce v České republice," řekl například Jan Rovenský z Greenpeace.

Hlavní ekologické sliby

  • Přijetí nového zákona o ochraně ovzduší do konce 2011
  • Přijetí nového zákona o odpadech do konce 2012
  • Zvýšení poplatků za vyjmutí půdy ze zemědělského půdního fondu do června 2011
  • Do konce 2013 nový zákon o ochraně půdy
  • Nová strategie péče o krajinu do konce 2011
  • Návrh energetické a surovinové politiky do března 2011
  • Zachování těžebních limitů
  • Novela horního zákona do konce 2011

"Nezbývá než poděkovat a počkat si, jak svůj slib naplní," dodal.

Největší problém? Špinavý vzduch

Za nějvětší problém českého životního prostředí označuje koaliční dohoda znečištěné ovzduší především drobnými prachovými částicemi, které jsou nebezpečné pro lidské zdraví.

"Prioritou koalice je snížení této zátěže," uvádí se v dokumentu trojkoalice.

Koalice se v dohodě zavazuje schválit do konce příštího roku nový zákon o ochraně ovzduší, který bude více chránit vzduch a zdraví lidí před automobilovou dopravou, průmyslovými podniky a spalováním nevhodných paliv v domácích kotlích.

Na poměrně radikálním návrhu nového zákona o ovzduší přitom už ministerstvo životního prostředí pracuje měsíce. Návrh například počítá se zavedením poplatů za neekologické kotle v rodinných domech nebo větší pravomoci úřadů při povolování nových silnic, pokud by auta výrazně zhoršila ovzduší třeba v přilehlé obci.

Koalice chce čistštího ovzduší dosáhnout i větší účinností výroby a úsporami. Podporovat chce výstavbu nízkoenergetických budov a úsporných spotřebičů.

Tranzitní automobily musí mimo města

Čistštímu ovdzuší má podle představ vládní koalice pomoci rovněž jaderná energetika, obnovitelné zdroje a stavby nových silnic, které vyvedou tzranzitní dopravu z měst.

"Ve městech a obcích bude koalice podporovat zavádění nízkoemisních zón, využití všech nástrojů na podporu ekologické hromadné, příměstské a městské dopravy, budování záchytných parkovišť, cyklostezek a zachování městské zeleně," stojí v parafované ekologické kapitole vládního programu.

 

Právě se děje

Další zprávy