Umím bojovat jako lvice, říká nová ministryně kultury

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
17. 12. 2011 14:19
Alena Hanáková v rozhovoru říká, že konečně hodlá dokončit nový památkový zákon
Alena Hanáková.
Alena Hanáková. | Foto: TOP 09

Praha - Nový památkový zákon se připravuje už roky, ale dokončit se jej zatím stále nepodařilo. Napravit to hodlá budoucí ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN), která se své nové vládní funkce ujme už v nejbližších dnech.

Vím, jak na to, tvrdí odhodlaně v rozhovoru pro Aktuálně.cz a dodává, že jako starostka Vizovic se s památkovým zákonem v praxi potýkala dost často.

Ráda by dala víc peněz i na "živou" kulturu. Sama ale přiznává, že jich nebude moc.

A přestože působí klidným a velmi tichým dojmem, říká o sobě, že je bojovnice. Ve Vizovicích bojovala, jak sama říká, "jako lvice" za zachování rockového festivalu, přestože velkou fanynkou tohoto žánru není.

Jak velkou bojovnicí je ale ve skutečnosti, to se ukáže až při prvním střetu v jejím resortu.

Aktuálně.cz: Podívejme se na jeden z kroků vašeho předchůdce, který vzedmul vášně - rozhodnutí spojit Státní operu a Národní divadlo. Zůstane platné, nebo ho budete revokovat?

Proces sloučení je v tak pokročilém stadiu, že se zastavovat nebude. A navíc je to jeden z příkladů, jak najít v kultuře úspory.

A.cz: Jako jednu z priorit jste už zmínila památkový zákon. Co byste měnila?

Teď se vrátím do Vizovic, což je město, které má památkovou zónu. V komunální politice jsem se s památkovým zákonem často setkala. Pochopila jsem, že je třeba změnit alespoň to, aby se usnadnilo vyřizování různých změn. Aby lidé měli sami zájem uchovat stavby, které k uchování jsou.

Hanáková: Památkový zákon dotáhnu.
Hanáková: Památkový zákon dotáhnu. | Foto: Wikipedia

Dotáhnu památkový zákon

A.cz: Jak byste tedy změnila zákon?

Dám příklad: nejčastější problém byl s okny. Památkáři povolí výměnu oken, ale jste v městské památkové rezervaci, takže nemůžete dát plastová okna, levnější než dřevěná. Stát tedy chce po majiteli, aby památkově chránil svůj dům, ale nedává mu žádnou finanční podporu. To je špatně a to by se mělo změnit. Aby byla větší šance památkové zóny uchovat v současné podobě.

A.cz: Takže konkrétně, když zůstaneme u vašeho příkladu: spíše byste šla cestou povolit plastová okna, nebo spíš dát příspěvek od státu?

Některá města si už zřídila fond a přispívají nějakým procentem majitelům. To by mohla být jedna z forem. Na druhou stranu ne každá památková budova by nemohla mít to plastové okno. Památkář by měl mít šanci říct: v tomto konkrétním případě je to dům v památkové zóně, ale je z 80. let a může mít i plastová okna, pokud to nenaruší koncepci celého centra města. Takže jde o to, nastavit nové podmínky, aby úředníci měli prostor dát lidem možnost výběru a zjednodušit to.

A.cz: Zadáte tedy ministerstvu připravit nový památkový zákon?

Památkový zákon se chystá, je rozpracovaný.

A.cz: Ten se ale chystá už řadu let...

Ano, je stále v očekávání.

A.cz: Ale dodnes nedorazil do legislativního procesu...

Jsem přesvědčená, že by se teď měl dokončit. Usnadnilo by nám to život.

Bojovala jsem za rockový festival

A.cz: Máte zkušenosti z komunální politiky. Politika je boj, řekla byste o sobě, že jste bojovnice?

Když je potřeba, tak bojuju. Myslím, že jsem klidná, trpělivá, umím naslouchat a myslím, že mám vyvinutý smysl pro spravedlnost. A když se něco s mým cítěním dostane do rozporu, tak jsem schopná bojovat.

A.cz: Máte nějaký příklad, kdy jste se takto projevila?

Když chtěli zastupitelé ve Vizovicích v minulém volebním období zrušit městskou památkovou zónu, nastal několikaletý boj. Tlak z mé strany, protože jsem přesvědčená, že městské památkové rezervace ochrání spoustu věcí.

A když teď v novém období někteří zastupitelé chtěli zrušit vizovický rockový festival Masters of Rock, tak jsem byla zas ohnivý bojovník. Do města to přináší nejen kulturu, ale i nemalé peníze pro podnikatele. A to jsem byla jak lvice, pak se do toho vrhám po hlavě. A povedlo se festival zachovat.

Foto: ČTK

Víc peněz na "živou" kulturu?

A.cz: Když se budete rozhodovat, kam dát peníze spíš: na živé umění, nebo do galerií, muzeí?

Živé umění je třeba podporovat, o tom jsem naprosto přesvědčená. Ale ani na památky se nesmí zapomínat.

A.cz: Teď stojíte obrazně řečeno ve dveřích Strakovy akademie. Jak vidíte vládu - z hlediska toho, co prosazuje, jaké má spory, jak málo je populární?

Myslím, že je špatně, když v průběhu velice krátké doby se vyměnilo několik ministrů. To není pro vládu moc dobře. Teď nehodnotím, proč se to stalo.

A.cz: A když vezmu onen slogan, který si sama vláda dala do názvu - vláda rozpočtové odpovědnosti, práva a boje proti korupci: má na něj právo?

Myslím, že se o to snaží. Je to vidět třeba i na tom, že když je něco na hraně, tak se ministři střídají.

 

Právě se děje

Další zprávy