Úkol pro hejtmany ČSSD: Získat nejméně 35 procent hlasů

ČTK ČTK
5. 5. 2012 17:07
Podle Sobotky vláda škodí krajům i občanům v nich, a ti by to měli ve volbách zhodnotit
Kraje se podle Sobotky vyrovnaly s hospodářským poklesem a škrty pravicové vlády.
Kraje se podle Sobotky vyrovnaly s hospodářským poklesem a škrty pravicové vlády. | Foto: Ludvík Hradilek

Plzeň - Získat minimálně 35 procent hlasů voličů dal v sobotu za úkol pro podzimní krajské volby šéf ČSSD Bohuslav Sobotka všem svým 13 hejtmanům, v jejichž volební vítězství věří.

V Moravskoslezském kraji by měl výsledek ČSSD začínat čtyřkou, protože to je region, na nějž strana velmi spoléhá a kde má tradičně silnou podporu, řekl předseda na sobotní bilanční konferenci regionů v Plzni.

"To by měl být náš realistický cíl, pokud se nechceme dostat do podobné nepříjemné situace jako v Poslanecké sněmovně po minulých volbách do sněmovny, které jsme také vyhráli, ale nakonec nás obklíčili pravicové strany," dodal.

Podle něj vláda svojí současnou politikou škodí krajům i občanům v nich a ti by to měli ve volbách zhodnotit.

Díky čtyřem novým kandidátům na hejtmana přibyla druhá žena v Libereckém kraji. Celkově se tým lídrů v krajích omladil. Většina kandidátů má zkušenosti z komunální politiky.

Kraje kvetou, stát je v krizi, tvrdí ČSSD

Politiku krajů pod vedením sociální demokracie Sobotka stejně jako první místopředseda této strany Michal Hašek chválil.

Naopak ostře zkritizoval vládu pod vedením ODS a TOP 09.

Kraje se podle Sobotky vyrovnaly s hospodářským poklesem a škrty pravicové vlády, nezadlužily se, uchránily veřejné služby a úspěšně čerpají evropské dotace.

Podobně se vyjádřil i šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman Hašek. "ČSSD v uplynulých čtyřech letech prokázala, že dokáže kraje úspěšně spravovat a rozvíjet," uvedl.

Naopak stát je podle Sobotky v "totálním chaosu" a vládní škrty "roztáčejí ekonomickou spirálu smrti".

ODS a TOP 09 podle něho ohrožují svou politikou podstatu demokracie a základy státu. ČSSD by podle Sobotky budovala sociální stát, ale bez zadlužování.

Dodržovat sliby a čelit střetu zájmů

V regionech musí ČSSD podle Sobotky dodržovat sliby a čelit střetu zájmů. "Nesmíme být podezíráni z účelových regionálních bratrství s ODS řízenou zpovzdálí odesáckými kmotry," prohlásil.

Hašek v projevu nastínil hlavní body programu ČSSD v krajích. Patří k nim vytváření pracovních míst, podpora vzdělání, zachování dostupnosti zdravotní a sociální péče, modernizace dopravní infrastruktury a průhledné hospodaření.

Krajské rozpočty by měly být projednávány tak, aby rozvojové priority mohli určovat sami obyvatelé.

Podle hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka se krajům podařilo v posledních letech výrazně uspořit ve zdravotnictví, a to bez dopadů na kvalitu nebo dostupnost zdravotní péče a bez zvyšování spoluúčasti pacientů, jak prosazuje současná vláda.

"Cílem ČSSD je udržení dostupné a kvalitní zdravotní péče v maximálním rozsahu pro všechny občany regionu, a to i přes obrovský tlak na rušení lůžek," uvedl.

ČSSD: Stát nemá zájem o sociální služby

Hlavním cílem krajů pro další volební období je podle ČSSD zajistit dostatečné financování zdravotnictví.

Cestu ke stabilizaci financování vidí ČSSD například v nové lékové politice, propojení řízení medicíny na celostátní úrovni s organizačním řízením zdravotnictví v regionech, rozvoji elektronizace zdravotnictví a sjednocení odměňování zdravotnických pracovníků, tak, aby byl v krajských nemocnicích dostatek kvalitního a motivovaného personálu.

Problematické je také financování veškeré sociální péče. Stát podle ČSSD o sociální služby nemá zájem a kraje tam musí nedostatek peněz eliminovat.

ODS nepokládají za blízkého partnera

ČSSD chce jako nyní v krajích spolupracovat s KDU-ČSL a různými stranami nezávislých kandidátů i s KSČM, a existuje i několik koalic s ODS.

"Tady se ukazuje, že ČSSD má široký koaliční potenciál v krajích. Ale pro nás bude lepší dělat programově co nejbližší koalice a ODS se nedá pokládat za blízkého partnera, protože se snaží privatizovat veřejné služby, zdravotnictví a sociální služby v krajích, což není akceptovatelný program," řekl Sobotka.

Očekává, že vládní pravicové strany dopadnou ve volbách co nejhůře a ČSSD tak najde jiné koaliční partnery.

 

Právě se děje

Další zprávy