Udělá z ČSSD druhé komunisty, útočí Hašek na Sobotku

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 3. 2011 16:55
Soupeření o křeslo předsedy ČSSD se den před sjezdem v Brně přiostřilo
Bohuslav Sobotka a Michal Hašek spolu s Milanem Urbanem
Bohuslav Sobotka a Michal Hašek spolu s Milanem Urbanem | Foto: Petr Protivánek

Praha - Soupeření o křeslo předsedy ČSSD se den před sjezdem v Brně přiostřilo.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek obvinil svého protivníka - úřadujícího šéfa strany Bohuslava Sobotku, že chce ze sociální demokracie udělat druhou komunistickou stanu.

Sobotka mu oplatil výtkou, že ještě nedávno nabízel strategii konsenzuálních vztahů s některými vládními stranami, chtěl se přizpůsobovat reformní rétorice kabinetu a hovořil o potřebě překonat sociální stát 20. století. Vyjádřili se tak pro portál www.vasevec.cz.

Hašek přiznal, že "levou nohu sociální demokracie" chce nechat "stát na jejím místě" a pravou se chce rozkročit více k politickému středu. Tak chce oslovit mladé lidi, živnostníky, malé a střední podnikatele, tedy střední třídu. Chce "vyluxovat politický prostor od leva do středu, aby se ČSSD s jakýmkoli předsedou stala lídrem české nekomunistické levice", uvedl.

"Já jsem naopak od počátku sázel na radikální hodnotové a programové vymezení vůči vládě, radikální obranu sociálního státu a nabídku zásadních alternativ s důrazem na naše tradiční hodnoty a cíle," uvedl Sobotka.

Hašek pak současnému Sobotkovu vedení vytkl, že nenabízí pozitivní alternativy ke klíčovým společenským problémům, například reformě zdravotnictví, důchodového systému, veřejných financí a prorůstových hospodářských opatření. Lidé podle něj nepotřebují připomínat, že vláda dělá věci špatně, protože to dávno vědí.

"Lidé budou podporovat strany, které jsou schopny nabídnout odpověď na naléhavé společenské problémy, které je a tuto zemi trápí," dodal.

Sobotka i Hašek se shodli na tom, že vláda nevydrží do konce volebního období. "Tato vláda škodí České republice. V zájmu jejích občanů je, aby skončila co nejdříve," uvedl Hašek. ČSSD by se měla podle Sobotky poučit ze situace po pádu vlády Mirka Topolánka (ODS) a na pád vlády Petra Nečase (ODS) se důkladně připravit.

 

Právě se děje

Další zprávy