Údajný korupčník musí pryč ze strany, rozhodla ODS

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
15. 2. 2010 19:05
Kdo je Aleš Kvapil, co je za údajnou korupci ve vězení? Muž z nové vlny ODS

Brno/Praha- Korupční skandál bývalého starosty Žabovřesk Aleše Kvapila je pro brněnskou ODS dvojnásob nepříjemný.

Krátce před loňským termínem předčasných sněmovních voleb (které se nakonec nekonaly) se zbavila dlouholeté šedé eminence a aktéra řady podezřelých transakcí Milana Venclíka, ale signál, že nastaly nové "čistší" časy nevydržel dlouho.

Už za několik měsíců je ve vazbě s obviněním z korupce politik patřící ke skupině těch, jimž se podařilo Venclíka z politiky vyšachovat.

A vedení ODS jedná rychle. Člověka s příchutí korupce se rychle zbavuje. Výkonná rada ODS dnes vyloučila ze strany Aleše Kvapila. Kvapil už během dne rezignoval na funkci starosty - z vazební věznice. Tam je kvůli podezření, že si řekl o zhruba 4 miliony korun. Spolu s ním přišel o členství ODS i další zatčený, Radovan Novotný.

"Pokud se očistí, mohou se do řad ODS vrátit," dodal předseda strany Mirek Topolánek.

Na "Žabiny" se nečekalo

Ještě včera přitom brněnská organizace ODS chtěla nejdřív slyšet vysvětlení Kvapila a Novotného a dnes špičky občanských demokratů ústy Petra Tluchoře, předsedy poslanců ODS, tvrdily, že počkají na místní sdružení. I jihomoravané ve výkonné radě ještě dopoledne říkali Aktuálně.cz, že počkají, až jak to dopadne "v Žabinách". Nakonec se tedy na Žabovřesky a jejich názor nečekalo, zasáhla výkonná rada na návrh regionální jihomoravské rady.

"Jsem na rozpacích, protože platí presumpce neviny. Ale politicky je to asi nutné," reagoval na rozhodnutí rady Jiří Helán, místostarosta Žabovřesk a člen místní rady ODS.

Aleš Kvapil, devětapadesátiletý vystudovaný pedagog, sedí ve vazbě s obviněním, že vzal úplatek čtyři milióny za to, že přihraje zakázku jisté stavební firmě.  

Blažkův člověk

Kvapil je dlouholetý komunální politik. Ještě na počátku 90. let býval ředitelem žabovřeského kulturního domu a ještě předtím folkovým zpěvákem.

Už v roce 1998 zasedl jako místostarosta na radnici brněnské části Žabovřesky, o čtyři roky později to dotáhl na starostu, což mu vydrželo 8 let. Od posledních komunálních voleb v roce 2006 pak seděl v zastupitelstvu města Brna.

A ve vedení jihomoravské ODS patří k lidem současného předsedy brněnské ODS Pavla Blažka - toho, který stanul v čele akce proti Venclíkovi.  

Právě Blažek ještě včera prosazoval, že by se s vylučováním Kvapila ze strany mělo počkat - dokud obviněný politik kauzu sám nevysvětlí.

Infobox

Aleš Kvapil

59 let

VŠ (Pedagogická fakulta v Brně)

ženatý, 2 děti

člen ODS od 1991

1998-1999 místostarosta Žabovřesk

2002-2010 starosta

od 2006 brněnský zastupitel

Proti Venclíkovi

Skupina kolem Pavla Blažka vyřadila ze hry Venclíka loni v červnu. Tehdy nejmocnější muž brněnské ODS se nedostal na kandidátku a byl odvolán i z oblastní rady ODS.

Oficiální vysvětlení pro stažení z kandidátky bylo to, že Venclík chtěl  být zároveň krajským radním i poslancem.

Politickému pádu Milana Venclíka však předcházel projev předsedy ODS Mirka Topolánka, který je lídrem jihomoravksé kandádátky. 

Topolánek vysvětlil regionální organizaci, že by Milan Venclík kandidovat neměl. Naopak na šesté - volitelné - místo seznamu kandidátů se dostalo jméno Aleše Kvapila. 

"Nebyl zastáncem pana Venclíka," říká nyní místostarosta Žabovřesk a Kvapilův spolupracovník Jiří Helán.

K případu svého spolustraníka se nechce vyjadřovat. "Jako právník ctím presumpci neviny," uvedl. "Nechtěl jsem tomu vůbec věřit," dodává reakci na Kvapilovu aféru.

Sám ale posléze připouští, že by ODS neprospělo, kdyby Kvapil na kandidátce zůstal. .

Silná šestka

Nynější kauza údajného úplatku není ovšem první "stavební" problém Žabovřesk.

V květnu 2005 dal Úřad na ochranu hospodářské soutěže tamní radnici jednu z největších pokud, jakou kdy obec nebo její část dostala. Úřadu tehdy vadilo, že radnice (už za starosty Kvapila) oslovuje při opravách domů za 45 mil. korun stále stejnou šestici brněnských stavebních firem.

Pro pořádek dodejme, že 150 tisíc korun pokuty Žabovřesky nakonec zaplatit nemusely. Po létech soudních tahanic dal vloni brněnský soud za pravdu radnici - ale jen v tom, že ÚOHS svoji pokutu zdůvodnila příliš obecně.

ODS se kvůli korupci odstřihává od zatčeného starosty

Kvapil už není starostou Žabovřesk, z vazby rezignoval

Nečas: starostu Žabovřesk vyloučíme

 

Právě se děje

Další zprávy