Účetní dvůr EU Česku nevěří, na dotace si dál počkáme

Petr Holub
21. 6. 2012 13:00
Pozastavené proplácení evropských projektů by mohlo být v Česku obnoveno až v říjnu
Česká přetahovaná o evropské dotace pokračuje.
Česká přetahovaná o evropské dotace pokračuje. | Foto: Thinkstock

Praha - Pozastavené proplácení evropských projektů by mohlo být v Česku obnoveno až nejdříve v říjnu. S takovým výhledem se podle informací deníku Insider vrátili vyslanci české vlády z jednání u Evropského účetního dvora v Lucemburku.

O jednání napsal Insider ve včerejším vydání. Jeho zdroj, který je o schůzce detailně informován, uvedl, že trvala zhruba sedm hodin.

Schůzku potvrdil deníku i ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. "S Evropským účetním dvorem jednali zástupci Auditního orgánu ministerstva financí a lidé z vedení některých dotačních programů," uvedl.

Podle Insideru právě úředníci ministerstva financí obhajovali před lucemburskými kontrolory způsob, jak se v Česku rozdělování evropských peněz kontroluje.

V květnové zprávě dali totiž experti Evropského účetního dvora (jakási obdoba zdejšího NKÚ) Čechům na srozuměnou, že nevěří auditním zprávám, které o čistotě čerpání evropských dotací posílají zdejší úředníci do Bruselu.

"Kontrola zjistila významné riziko (significant risk), že centrální auditní orgán České republiky systematicky upravuje výsledky auditů tak, aby se v roční kontrolní zprávě snížil podíl chyb pod nebo na dvouprocentní hranici," stojí ve zprávě.

Pro Česko je toto zjištění v nynější napjaté situaci s proplácením peněz nepříjemné. V první reakci na něj tuzemští experti v čele s náměstkem minstra financí Miroslavem Matejem tvrdili, že tato verze zprávy účetního dvora není definitivní a že se po připomínkách české strany nepochybně upraví.

Také při jednání v Lucemburku přesvědčovali Češi evropské kontrolory, že jde o nedorozumění, ale podle zdroje Insideru se jim to nepodařilo a dočkali se jenom potvrzení, že citovaný obrat o "systematickém upravování" českých auditů zůstane ve zprávě zachován.

Ministr Jankovský uvedl, že jeho lidé se schůzky nezúčastnili, ale měl informaci o tom, že Češi se s lucemburskými kolegy v některých otázkách neshodli.

To, že Češi se svými námitkami v Lucemburku neuspěli, nepopírá ani vyjádření ministerstva financí, které Aktuálně.cz poslal mluvčí Jakub Haas.

"Během jednání EÚD vyslechl argumenty, které bude ještě zvažovat, a následně bylo dohodnuto, že česká strana zašle ještě některé další doplňující informace do konce tohoto týdne," stojí v prohlášení, které poslal. "Na jednání nezazněla žádná informace, že by EÚD nevzal v potaz argumentaci české strany a neupravil finální verzi zprávy," uvádí se dále v textu.

Celé vyjádření k jednání v Lucemburku ZDE.

Výsledek jednání Čechů u Evropského účetního dvora podle Insideru fakticky odložil termín, kdy Evropská komise začne znovu do Česka posílat zastavené dotace.

Ministr Jankovský i ministerstvo financí na to mají jiný pohled. "Jde o dvě různé věci, které spolu navzájem nesouvisí," uvedl.

"Zpráva EÚD však nebude mít vliv na uvolnění financování, které řeší ČR s EK prostřednictvím plnění akčního plánu a reauditů u několika problémových operačních programů," uvedlo ministerstvo financí.

Co přesně auditoři zjistili a které projekty kontrolovali? Podrobnosti v Insideru - zde.

 

Právě se děje

Další zprávy